Utrikesministrar från Slovakien, Rumänien, Polen, Tyskland och Cypern, samt i mitten utrikesrepresentanten Federica Mogherini trivs på mötet i Slovakien.
Utrikesministrar från Slovakien, Rumänien, Polen, Tyskland och Cypern, samt i mitten utrikesrepresentanten Federica Mogherini trivs på mötet i Slovakien.

Vi måste prata mer med varandra – inte bara om, manar både EU och Turkiet efter lördagens möte i Bratislava.Måhända kan Europarådet vara nyckeln till det låsta läget.

Turkiets EU-minister Ömer Celik talade om ett "konstruktivt" möte efter att ha träffat merparten av de 28 EU-ländernas utrikesministrar i ordförandelandet Slovakien på lördagen.

Men han var också tydligt besviken på den kritik som många EU-länder framfört mot de turkiska myndigheternas hårdföra agerande mot förövarna bakom det nedslagna kuppförsöket i juli.

– Vi hade kunnat döda dem, men vi gjorde inte det. Vi vill ha rättvisa, inte revansch, sade Celik på sin presskonferens efter mötet i Bratislava.

Bättre dialog

Både Celik och EU:s utrikeschef Federica Mogherini betonade ändå att parterna enats om vikten av en bättre dialog.

– Vi måste tala mindre om varandra och mer med varandra, sade Mogherini.

– Vi är överens om att alla tidigare överenskommelser mellan oss gäller och fortsätter. Arbetet går vidare på alla områden, såväl visumliberaliseringen som tullunionen och hanteringen av flyktingflöden.

Visumfriheten räknar Turkiet med att få som en del av uppgörelsen från i våras om att stävja flyktingflödet över Egeiska havet. Celik betonar dock att landet inte är redo att göra de förändringar i sina antiterrorlagar som EU ser som ett krav.

Europarådet hjälper?

Efter lördagens möte uttrycktes ändå hopp om att kunna diskutera fram någon form av lösning, kanske med hjälp av Europarådet, dit Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kommer för samtal på tisdag.

Därefter åker Mogherini och EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn till Ankara för vidare diskussioner på fredag.

– Det finns tydliga villkor som vi jobbar hårt med, både från europeisk och turkisk sida. Jag hoppas det ska ge resultat och att vi kan ta oss i den riktning som vi siktar mot, sade Mogherini i Bratislava på lördagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset