Storstadsborna Filippa och Fredrik Reinfeldt gick skilda vägar tidigare i år. 
Storstadsborna Filippa och Fredrik Reinfeldt gick skilda vägar tidigare i år. 

Den som hoppas på ett långt äktenskap bör flytta långt norrut – helst till Arjeplog eller Pajala. Där håller äktenskapen dubbelt så länge som i storstäderna söderut, visar siffror från SCB.

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Per Holknekt och Lena Philipsson   skiljer sig. 

Mats Andersson/scanpix

Bea Uusma och Henrik Schyffert har  gått isär. 

Ett äktenskap i Arjeplog varar i snitt i 18,1 år. I storstäderna är trenden tvärtom, äktenskapen blir allt kortare. Sämst på att hålla kärleken vid liv är gifta par i Sundbyberg. Vid den senaste SCB-mätningen åren 2007–2011 hade siffran sjunkit till 8,7 år. Lika illa ser det ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Äktenskapen blir allt kortvarigare.

– Det är svårt att säga vad det beror på. I storstäder lever man ett rörligare liv och chansen att hitta en ny partner är större. Det är en faktor som förmodligen gör det lättare att bryta upp, säger relationsexperten Ingemar Gens.

Samtidigt finns det andra faktorer som gör det lättare att skiljas i en storstad. Människor har högre utbildning, bättre ekonomi och fler jobb att välja på.

– Om man jämför människor med samma utbildning och inkomst är nog skillnaderna inte så stora mellan landsort och storstad. Till sist har det större betydelse vem man är än var man bor, säger Ingemar Gens.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset