Många människor har problem med sömnen. Arkivbild.
Många människor har problem med sömnen. Arkivbild.
Hälsa TT

Användandet av receptbelagda sömnpreparat har ökat kraftigt i Sverige under senare år.

De här medlen är bra men de är tyvärr också vanebildande, säger Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet.

De senaste 17 åren har försäljningen av insomningsmedel ökat med över 40 procent i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Den största risken med de här medicinerna är att de är beroendeframkallande.

Alla de typer av insomningsmedel som är effektiva kan skapa beroende, säger Cecilia Björkelund.

Ökad risk för fall

Andra biverkningar kan vara att man blir yr och trött även när man inte ska sova. Hos äldre som använder medlen kan kombinationen yr och att dessutom ha nedsatt muskelkraft öka risken för att ramla och bryta benet. Och fortsätter man att öka dosen så kan man få mentala biverkningar, som hallucinationer.

Men även sömnlösheten i sig kan innebära en hälsorisk. Och det gäller att väga hälsoriskerna som sömnbristen utgör mot dem som skapas av insomningsmedlet.

Cecilia Björkelund påpekar att den som skriver ut insomningsmedel också ska följa upp hur det går och hjälpa patienten att sluta med dem.

Vi försöker att vara mycket restriktiva med att sätta in den här typen av insomningsmedel. När man söker sig till sjukvården så har man ofta akuta problem. Vi skriver ut för en väldigt kort period och vi pratar om att de är vanebildande, säger hon.

Sömnskolor kan hjälpa

Men enligt Cecilia Björkelund finns en tendens att man missar uppföljningen eftersom vården inte alltid har tillräckligt med resurser. Och har man tagit insomningsmedel under längre tid kan det vara svårt att sluta på egen hand.

Om det inte går att sluta efter långvarigt bruk så kan man få hjälp att långsamt sätta ut dem, säger hon.

Cecilia Björkelund rekommenderar att man tar hjälp av sömnskolor, som finns att få via vården men även för självstudier på internet. Där lär man sig hantera insomningssvårigheter utan medicin.

Många människor har problem med sömnen. Arkivbild.
Många människor har problem med sömnen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset