Polisen i Gävleborg misstänker att EU-migranter tvingas tigga och lämna ifrån sig sina inkomster. Men att tiggare skulle vara utsatta för människohandel är inget som har kunnat bevisas.

Leif R Jansson/TT

Under tre veckor i mars kartlade polisen tiggarnas situation på gatorna i Gävleborgs län. Syftet var att knyta kontakter med de fattiga EU-migranterna och få bättre inblick i deras vardag.

Upprinnelsen till misstankarna var ett bråk på gatan i Hudiksvall tidigare i år, mellan personer som ingår i samma grupp av EU-migranter. I polisens förhör efter bråket kom det fram uppgifter som tydde på att vissa i gruppen utnyttjades av andra.

– De pratade om att man var förd hit under tvång och skulle ta in pengar som någon annan tog hand om, säger Lars Fredin, tillförordnad polisområdeschef i Norra Gävleborg, till TT.

Vittnesmål togs tillbaka

En person häktades, men släpptes eftersom misstankarna mot honom inte gick att leda i bevis, då vittnesmålen togs tillbaka.

Enligt Lars Fredin är det också svårt att veta var gränsen går för när en person som tigger utnyttjas på ett sätt som kan vara brottsligt.

Efter att misstankarna om människohandel väckts bestämde sig Gävleborgspolisen för att undersöka gruppen EU-migranter närmare, och kom då fram till att tiggandet var organiserat, något som tidningen helahalsingland.se rapporterat om. Men enligt Michael Anefur, regeringens förre hemlöshetssamordnare, är detta varken förvånande eller ett tecken på brottslig verksamhet.

– Självklart är tiggeriet organiserat. Har man en bil är det ju rätt rimligt att man samordnar sig och kör ut folk till bestämda platser. Det är heller inte ovanligt att man i gruppen utser en kassör som har hand om pengarna, men det innebär inte att den personen tar pengarna, säger han.

När man spanande såg polisen också ett mönster, skriver Hela Hälsingland. 

– Vi ser att det finns en organisation, ska Lars Fredin, tf polisområdeschef i Norra Gävleborg, ha sagt till tidningen.

Tidningen skrev till en början att det enligt polisen bor omkring 150 EU-migranter i ett tältläger på en camping utanför Söderhamn. Lägret, skrev de, ska ha funnits i ett och ett halvt år och migranterna rör sig från Sundsvall i norr till Västerås i söder och tjänar omkring 300 kronor om dagen på att tigga. Enligt polisen innebär de att de som bor i lägret tillsammans omsätter omkring 10 miljoner kronor per år, skrev Hela Hälsingland på måndagen. 

Andra uppgifter från campingen

Men senare under dagen framkom nya uppgifter.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannen som driver campingplatsen och han ger en annan bild än polisen. Han uppger att det bor ett fyrtiotal personer från Bulgarien på campingen, och inte alls 150 stycken som polisen ska ha uppgett för Hela Hälsingland.

– Som mest var de i slutet av januari. Då var det 120 och utav dem var 45 barn, säger han till tidningen.

Han säger också att EU-migranterna bott där sedan i augusti, inte i ett och ett halvt år. 

Liselott Ström, polisområdeschef i Gävleborg, säger till Expressen att hon har pratat med Lars Fredin.

– Han säger att han inte pratat om tio miljoner utan att han har pratat om att i ett förhör har det kommit fram att man får in mellan 80 och 300 kronor på en dag, säger Liselott Ström till tidningen.

Hon säger också att polisen inte alls har konstaterat att tiggeriet är organiserat och att Fredin uppgett att han heller aldrig ska ha påstått det.

Metro har sökt Lars Fredin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset