På gatorna i Brasilien firas att Dilma Rousseff avsatts som president. Men även många brasilianare krävt hennes avgång är inte efterträdaren Michel Temer särskilt omtyckt.
På gatorna i Brasilien firas att Dilma Rousseff avsatts som president. Men även många brasilianare krävt hennes avgång är inte efterträdaren Michel Temer särskilt omtyckt.

Brasiliens nya president Michel Temer har lovat att läka Latinamerikas största ekonomi.Men misstron mot det politiska etablissemanget är utbrett och förtroendet är om möjligt ännu mindre för Temer än hans nu avsatta föregångare, Dilma Rousseff.

Ett nytt kapitel har inletts i Brasilien. I och med att Rousseff avsatts upphör också Arbetarpartiets över ett decennium långa vänsterstyre. Förutom nycklarna till presidentpalatset ärver Temer ett land i ekonomisk recession och djup politisk kris.

75-årige Temer har lovat att ena Brasilien och skapa jobb och politisk stabilitet för att locka utländska investerare. Men det är ingen lätt uppgift.

– Han har föreslagit en rad olika åtgärder, men en stor del är saker som är väldigt svåra att få igenom i parlamentet, där hans mittenhögerparti PMDB saknar majoritet. Det är ovisst om han kommer att få igenom sin politik, säger Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Krisande land

När Rousseff valdes till makten 2010 var Brasilien världens sjunde största ekonomi. Men råvarumarknadens priskollaps satte stopp för exportsagan och krisen följdes av socialt missnöje och stora protester. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och lett en djupt korrupt regering.

Men Temer har också anklagats för korruption och det är inte bara i parlamentet han saknar stöd. Det brasilianska folket har underkänt honom i flera opinionsundersökningar, där han till och med fått lägre stöd än Rousseff.

– Det finns ett stort problem kring förtroendet för det politiska etablissemanget. Och Temer har inte valts av folket. Det kan hända att han får något mer stöd om ekonomin blir bättre, men det beror inte bara på hans politik utan också på den internationella marknaden och priset på Brasiliens exportprodukter, säger Rivarola.

Söker erkännande

Knappt hade Temer svurits in förrän han gav sig av ut i världen. Senare i veckan skakar han hand med sina nya kollegor vid G20-mötet i Kina.

– De ville snabba på riksrättsprocessen eftersom Temer vill framträda som legitim president vid den här typen av evenemang och på så sätt få mer internationellt erkännande för sin position. Men Brasilien är väldigt splittrat och det är svårt att sia om vad som väntar, konstaterar Rivarola.

Den avsatta presidenten Rousseff försöker samtidigt att få senatsbeslutet ogiltigförklarat. På torsdagen lämnade hon in en ansökan till Högsta domstolen om att granska riksrättsförfarandet i senaten. Hennes advokat José Eduardo Cardozo krävde i inlagan processen i senaten måste göras om.

Eraldo Peres/AP/TT
75-åriga Michel Temer har ärvt ett land i djup ekonomisk och politisk kris.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset