Modulhus – en lösning som många kommuner tar till för att lösa bostadsfrågan för nyanlända. Arkivbild.
Modulhus – en lösning som många kommuner tar till för att lösa bostadsfrågan för nyanlända. Arkivbild.

Det är svårt för svenska kommuner att hinna ordna bostäder till de nyanlända som har fått uppehållstillstånd och en kommunplacering. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

SVT har skickat en enkät till de 50 svenska kommuner som ska ta emot flest nyanlända i år och nästa år. 46 kommuner har svarat på enkäten och av dem är det 14 stycken som svarar att de helt kommer att klara bostadskravet för 2016. För 2017 är det bara fyra stycken som tror sig kunna klara kravet.

Totalt handlar det om drygt 30 000 människor som de 46 kommunerna ska ta emot i år och nästa år. Hittills har de ordnat bostäder till knappt 6 500 personer.

Bostadskravet är en följd av bosättningslagen från i mars som regeringen och de fyra allianspartierna står bakom. Tanken är att de nyanlända lättare ska komma in i samhället och få arbete. Samtliga landets kommuner är tvungna att ta emot nyanlända och kvoten baseras på folkmängd, arbetsmarknad och hur många asylsökande och nyanlända man har tagit emot tidigare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset