Läkarna säger att svårt sjuka Jasmin, 4, riskerar att dö utan rätt vård. Ändå ska hon utvisas – till en region där den livsviktiga behandlingen inte finns.

Christina Blom

Zezag Ibragimova och dottern Jasmine, 4, utanför Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Jasmin har en livshotande sjukdom men nu väntar avvisning till Tjetjenien.

– Jag förstår inte hur de kan bestämma något sådant. Det är som att skicka henne i döden, säger Jasmins mamma Zezag Ibragimova till Metro.

Hon och hennes man kom till Sverige från det krigshärjade Tjetjenien i januari 2009. Samma år föddes dottern Jasmin på ett svenskt sjukhus och senare fick paret ett barn till.

Flickan lider av ryggmärgsbråck och en allvarlig och ovanlig form av vattenskalle. Därför har hon fått en så kallad shunt, ett slags ventil, inopererad i sin hjärna så att läkarna ska kunna reglera trycket. Om Jasmins tillstånd försämras måste detta ske snabbt, annars riskerar hon att bli ännu sämre och till och med att dö, enligt läkarintyg.

►Dna-test räckte inte för Migrationsverket

Familjen fick dock avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. De försökte då söka asyl i Tyskland, men skickades tillbaka till Sverige.

Situationen förvärrades ytterligare när pappan i familjen drabbades av cancer och avled i november i fjol, vilket gjort att både mamman och barnen mår mycket dåligt psykiskt. I dag bor de i Migrationsverkets anläggning i Svenljunga.

Nu väntar utvisning till Ryssland, för vidare resa till Tjetjenien. Migrationsdomstolen menade att Jasmins vårdbehov kan tillgodoses på ett tillfredsställande sätt i hemlandet.

Men det stämmer inte, säger Zezag.

– I Tjetjenien finns ingen vård för den sjukdom som Jasmin har. De barnen överlever inte där, säger hon.

►Han kan dö i luften – tvingas flyga hem

Möjligen finns motsvarande vård att få i den ryska huvudstaden Moskva, men att få tillgång till den skulle sannolikt ta så lång tid att Jasmins liv inte skulle gå att rädda. Det säger familjens ombud Ingrid Schiöler, som arbetat med asylärenden sedan 1970-talet på bland annat Röda Korset, och tycker att det här fallet är ett av de mest upprörande.

– Det verkar som om man struntar i vad som händer med flickan eftersom ärendet är utrett. Det enda man vill veta är att hon inte dör under färden tillbaka till Ryssland, säger hon.

►91-åriga Ganna får stanna i Sverige

Den 1 juli i år kommer ny lagstiftning som sänker ribban för vad som ska krävas för att ge barn uppehållstillstånd. Det ska räcka med ”särskilt ömmande omständigheter” i stället för, som idag, ”synnerligen ömmande omständigheter”.

– Sakkunniga jag pratat med säger att om det bara varit efter 1 juli så hade hon fått stanna. Det gör det här särskilt stötande, säger Ingrid Schiöler.

Hon har lämnat in en anmälan om verkställighetshinder, men något svar har ännu inte kommit från Migrationsverket.

Så gick det för andra utvisningshotade

I oktober 2011 stoppades utvisningen till Ukraina av den demenssjuka Ganna Chyzevska i sista stund efter uppmaning från Europadomstolen. Den 94-åriga Ganna hade sina barn och barnbarn i Sverige. Ett halvår senare gav Migrationsverket henne uppehållstillstånd.

I februari togs beslut om att utvisa en man i Sörmland till Afghanistan samtidigt som hans fru och fyraårige son utvisades till hustruns hemland Irak. Enligt Migrationsverket är det personernas eget ansvar om man bildar familj i väntan på uppehållstillstånd.

Efter fem år i Sverige utvisades i februari 18-åriga Mai Luu Huong till hemlandet Vietnam. Den föräldralösa Mai kom till Sverige 2009 som ensamkommande flyktingbarn. Ansökan om uppehållstillstånd avslogs, men utvisningen fick vänta tills Mai blivit myndig.

I juli förra året beslöt Migationsverket att utvisa två syskon, sju och nio år gamla, till Azerbajdzjan trots att båda föräldrar hade psykiska problem och hotade ta livet av både sig själva och barnen om utvisningen verkställdes. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset