Antalet skadade och dödade i skottlossningar har ökat. I veckan sköts först två bröder ihjäl i Tynnered i Göteborg. Kvällen efter skedde två separata skjutningar i Malmö – den ena fick dödlig utgång. Bilden visar poliser som undersöker en av de två brottsplatserna i Malmö.
Antalet skadade och dödade i skottlossningar har ökat. I veckan sköts först två bröder ihjäl i Tynnered i Göteborg. Kvällen efter skedde två separata skjutningar i Malmö – den ena fick dödlig utgång. Bilden visar poliser som undersöker en av de två brottsplatserna i Malmö.

Stryps inte tillgången på vapen kommer skjutningarna att bli vanligare, förutspådde en Brå-forskare redan för fyra år sedan. Sedan dess har antalet dödade och skadade i skottlossningar ökat och ingen vet hur många vapen som är i omlopp.

Samtidigt som det dödliga våldet minskat i Sverige har dödsskjutningarnas andel ökat, enligt Socialstyrelsen. I tisdags sköts två unga bröder ihjäl i Tynnered i Göteborg. Dagen efter sköts två personer i Malmö. En av dem dog av sina skador.

– Ett problem med vapen är att det inte är någon förbrukningsvara. De vapen som kommer in i Sverige stannar här en längre tid, säger Daniel Vesterhav, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå) och en av författarna till flera rapporter om den ökade förekomsten av skjutningar.

Lättkränkta kriminella

Poliser som intervjuats för rapporterna vittnar om att det finns gott om vapen i omlopp.

– De är inte svåra att få tag i om man tillhör den kriminella miljön, säger Daniel Vesterhav.

Samma vapen cirkulerar runt på ett sätt som de inte gjorde för 15–20 år sedan – i stället för att dumpas efter grova brott – och en obekräftad hypotes är att antalet vapen därför hela tiden ökar. Men ingen vet om det faktiskt är så.

Vad man däremot vet är att när tillgången på skjutvapen är god så ökar risken för så kallade affektskjutningar.

– Att ta fram ett vapen i stridens hetta kan man ju bara göra om man har vapen i närheten, säger Daniel Vesterhav.

Av avgörande betydelse är också vem som håller i vapnet.

– En del av intervjupersonerna anar en attitydförändring där kriminella har blivit mer hänsynslösa. Det har blivit viktigt att inte framstå som svag och därför är man ganska lättkränkt.

Till synes små saker kan dra i gång våldspiraler där den som attackeras måste hämnas för att upprätthålla sin status. Återkommande inträffar så kallade taktiska skjutningar där någon exempelvis skjuts i benet från nära håll. Andra gånger är syftet att döda.

Svårhanterad utmaning

Genom regelbundna kontroller av kriminella blir de mindre benägna att bära med sig vapen vilket minskar risken för affektskjutningar. Vid kända konflikter skärps också vanligtvis kontrollen ytterligare – vilket tar stora polisresurser i anspråk. Men att sätta stopp för våldsspiralen och få bort vapnen är inte lätt.

– En av utmaningarna är att det är svårt att få offren att prata eftersom de ofta är personer från den kriminella miljön. Det är också svårt att få folk att vittna, säger Daniel Vesterhav.

En viktig uppgift för polisen är därför att bygga upp ett förtroende hos boende i de mest utsatta områdena, där flest skjutningar sker, så att de vågar vända sig till polisen.

– Det är också väldigt viktigt att polisen når framgång i utredningar av skjutningar, annars finns det risk för att uppfattningen i kriminella kretsar är att man kommer undan, även med mord, säger Daniel Vesterhav.

Björn Larsson Rosvall/TT
I veckan skedde två separata skjutningar i Malmö – den ena fick dödlig utgång. Kvällen innan sköts två bröder ihjäl på en innergård i Tynnered i Göteborg.
Björn Larsson Rosvall/TT
Dagen efter dubbelmordet i Tynnered i Göteborg placerades ljus och blommor i sanden på lekplatsen där två bröder – bara 16 och 20 år gamla – sköts till döds.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset