Ashmed El Harrar, 48, har känt av att kronan har fallit när han växlar pengar. ”Jag märker att det blir dyrare”, säger han.
Ashmed El Harrar, 48, har känt av att kronan har fallit när han växlar pengar. ”Jag märker att det blir dyrare”, säger han.

Den svenska kronans lyft har mattats av. Fallit 4 procent sedan toppnoteringarna i vintras. Experten: Kronan är sårbar.

Kronan är visserligen fortfarande stark men nu kan du inte längre hoppas på en rekordbillig semester i USA. Mot euron är kronan fortfarande stabil men tappar mot dollarn.
– Det har hänt en hel del sedan toppnoteringarna i februari och mars. Nu har vi ett annat läge, säger Henrik Unell, valutaanalytiker på Nordea.

Krisen i Grekland och det osäkra läget i USA bidrar till en kollektiv huvudvärk för Europa.
Ingen semester för krisen, med andra ord. Samtidigt menar Carl Hammer, valutastrateg på SEB, att kronan faktiskt inte tappat så mycket som man kanske kunde ha väntat sig med tanke på den kraftiga marknadsoron de senaste veckorna.
– Historiskt sett har kronan varit en mer cyklisk valuta som följt den globala konjunkturens utveckling men nu börjar vi stå mer på egna ben, säger Carl Hammer.

Framtiden då? Får inte USA ordning på sina finanser och krisen fördjupas i Grekland kan vi få problem, menar Carl Hammer.
– Kronan är sårbar. Samtidigt ska man komma ihåg att svensk ekonomi fortfarande är väldigt stark just nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset