Finansmannen Sven Hagströmer närde i ungdomen drömmar om Australien och sålde steroanläggningar för att finansiera studierna. När han fick ett erbjudande han inte kunde motstå lade Sven studierna på hyllan. Men i dag uppmanar han studenter att ta examen.

Finansmannen Sven Hagströmer köpte sina första aktier som 12-åring och tillverkade en tv som 15-åring. När valet stod mellan en teknisk och en ekonomisk utbildning föll valet på det senare mest för att poängen från grundskolan inte räckte till. Mellan sina ”femtioelva möten” berättar bankgrundaren och jurymedlemmen i ”Draknästet” för Metro Student om hur han tillbringade studietiden med en lönsam sidoverksamhet – och om hur han släppte drömmen om att flytta till andra sidan jorden för ett oemotståndligt erbjudande på hemmaplan.

Hur var du som student?
– Ganska dålig. Det var svårt att koncentrera sig på studierna när jag egentligen ville ut och jobba. Jag har vetat att jag vill syssla med affärer sedan jag var tolv år gammal och köpte mina första aktier. Medan kompisarna spelade på V65 var jag ett nyhetsfreak som tyckte om att följa börsen och ta del av kunskap om hur samhället och företagande fungerar. Det är fortfarande det bästa med mitt jobb, att jag lär mig så mycket om olika saker utan att behöva djupdyka i ett visst ämne. Eftersom jag redan visste vad jag ville göra kändes studierna som ett nödvändigt ont. Därmed inte sagt att jag inte har haft användning för dem. Att jag har läst ekonomi är en förutsättning för att jag ska kunna göra det jag gör i dag. 

Var du involverad i studentlivet? 
– Nej, inte alls. Jag hade fullt upp med att starta mitt första företag, Hagströmer radio och sport, som ett sätt att finansiera studierna. Jag har alltid haft ett starkt teknikintresse. Affärsidén var att sälja billiga och samtidigt högkvalitativa stereoanläggningar. Jag kan fortfarande träffa folk som har högtalare som de köpte av mig 1970. Jag har kvar några själv, det är fantastiskt ljud i dem. När jag var 15 år och mina föräldrar vägrade skaffa tv skaffade jag alla komponenter och satte ihop en själv. 

Varför valde du ekonomi framför en teknisk utbildning?
– Jag var ganska stökig i skolan och poängen från gymnasiet räckte inte till. Men jag har kunnat införliva teknikintresset i arbetet som entreprenör. Jag lever i båda världarna och kan både göra affärer och prata med IT-folk. Jag är fortfarande en stor elektronikentusiast som alltid är först med det senaste. Mina vänner brukar kalla mig ”Svagströmer”. 

Varför avbröt du studierna?
– Storbolaget Gränges hade precis sålt LKAB för en miljard kronor. Till min stora förvåning  gav de mig uppdraget att förvalta 100 miljoner av de pengarna på börsen. Det var ett jätteroligt uppdrag att få, så jag valde att avsluta studierna. Vid det laget var jag ändå halvvägs till Australien. På den tiden låg Australien i framkant ekonomiskt, det var lite som Asien är i dag, och det var min plan att arbeta där.

Finns det något du skulle ha gjort annorlunda om du var student i dag?
– Nej, med facit i hand skulle jag nog göra samma val igen. Trots att jag inte avslutade studierna har jag aldrig haft svårt att få jobb, även om det överraskade mig i början att jag blev erbjuden uppdrag trots avsaknad av en examen. Men det är 50 år sedan jag pluggade och när jag träffar studenter i dag är mitt första råd alltid att de ska avsluta sina studier. Konkurrensen på arbetsmarknaden är hård och arbetsgivaren tittar alltid på din utbildning. 

Finns det något område du är nyfiken på förutom det du har valt?
– Om jag hade fått välja i dag hade jag kanske blivit forskare. På senare år har jag blivit intresserad av medicinsk hjärnforskning. Det är enormt roligt, och ett område där det händer väldigt mycket. 90 procent av det vi vet om hjärnan i dag har forskare kommit fram till under de senaste 15 åren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset