Bristen på regn bådar illa för skogens guld.
Bristen på regn bådar illa för skogens guld.

Värmeböljan är en plåga för alla svampälskare. Nu krävs det ihållande regn – annars riskerar skogarna att förbli tomma även i höst.

Lise-Lotte Bremer som är ordförande i Svampkonsultenternas Riksförbund är en av många som redan nu oroar sig för årets svampsäsong.

– Nu är jag på i en skog där det vanligtvis växer mängder med svamp, men jag ser inte ens en pytteliten en, säger hon till Metro.

LÄS MER: Så hittar du svampen i skogen

Krävs ihållande regn

Torkan har gjort att svampsäsongen än så länge har varit usel i landet. Enligt Lise-Lotte Bremer krävs det mängder med regn för att det ska bli någon svamp.

– Det räcker inte med någon störtskur här och där, utan det behövs ett regn som håller i sig. Om det bara kommer någon skur och så blir det torka igen så förångas regnet så att det torkar på markytan. Då blir det ännu mindre nytta utav det regn som varit, säger hon och fortsätter:

– Jag blir lite irriterad på folk och media som med glädje utlovar sol och fina dagar. Det är ett trist sätt att resonera om regnet som behövs för att naturen ska må bra. Utan regn kan man lika gärna flytta till en öken.

LÄS MER: Svenskarnas stora hemlighet: Våra svampställen

Kan växa snabbt om vädret ändras

Vid den här tiden på året går det vanligtvis att hitta kantareller, men i år är svamparna små som knappnålar. Men det finns ändå hopp för de svampar som kan växa senare på säsongen.

– Om det bara börjar regna kan åtminstone höstsvamparna komma. Trattkantarellerna går jag till exempel inte ut och letar efter förrän i september eller oktober. Jag har faktiskt kunnat plocka gula kantareller ända fram till december också, så det är inte helt hopplöst, säger Lise-Lotte Bremer.

LÄS MER: Jonas Cramby: Så tar du hand om svampen

Skulle regnet väl komma krävs det inte heller lång tid innan svamparna dyker upp.

– Det kan räcka med ett par dagar för att svampen ska komma. När jag plockar kantareller så kan jag komma tillbaka tre dagar senare och hitta ny svamp om det finns värme och vätska.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset