På det största svampforumet på Facebook, Svamp-klapp, finns ett flertal väldigt duktiga svampmänniskor, skriver Cecilia Hultqvist.
På det största svampforumet på Facebook, Svamp-klapp, finns ett flertal väldigt duktiga svampmänniskor, skriver Cecilia Hultqvist.

Om tio administratörer svarar samma sak kan man vara ganska säker, skriver svampkonsulenten Cecilia Hultqvist.

De senaste dagarna har det blåst upp lite i svampvärlden. Några väldigt kunniga svampexperter har gått ut i medierna med varningar om att artbestämma svamp i olika sociala forum. De anser inte att säkerheten är tillräckligt stor bara genom att artbestämma en svamp utifrån en bild. På ett sätt håller jag med dem men på ett sätt inte.

Det experterna påtalar är hur svårt det är att avgöra om en svamp är ätlig eller inte. Det håller jag med om till 100 procent. Det kan ibland vara jättesvårt att helt säkert artbestämma svampen och därigenom tala om ifall den är ätlig eller inte. Man behöver klämma och känna på den och även lukta för att vara helt säker.

Det jag inte håller med om är att de inte tycker att man ska artbestämma genom en bild på ett svampforum. På det största svampforumet på Facebook, Svamp-klapp, finns ett flertal väldigt duktiga svampmänniskor. Både utbildade svampkonsulenter samt mykologer som i stort sett dygnet runt arbetar med att artbestämma bilder som människor skickar in. Självklart kan det även bli fel där men med så många duktiga människor är risken ändå ganska låg. Om det är en dålig bild, så får personen som skickat in bilden heller inget svar på vilken svamp det är. Men med en bra bild, tagen från flera olika håll, så att man får med alla karaktärer på svampen, kan man ändå ofta ge ett bra förslag på vad det kan vara för svamp. Sen får personen själv avgöra om hen vill äta svampen eller inte.

LÄS MER: Svenskarnas stora hemlighet: Våra svampställen

Jag kan inte riktigt se skillnaden i att skicka in en bild på ett forum där massor av duktiga människor kan hjälpa till, mot att själv titta i en bok och själv försöka komma fram till vilken svamp det är. Det man måste vara noga med dock, är att man vet vem det är som har svarat. Men om tio administratörer svarar samma sak kan man nog vara ganska säker på att det är rätt.

De senaste dagarna har jag fått förfrågningar från tre olika oroliga människor som har ätit svamp som de inte har vetat vad det har varit. När de sen har skickat över en bild till mig har jag ganska snabbt kunnat utesluta, i alla tre fall, den vita flugsvampen. De som dessa tre personer hade gemensamt vara att de alla hade försökt artbestämma själva genom en bok och kom fram till att det var champinjon. Tack och lov hade de denna gång artbestämt rätt men om de hade skickat ut bilden på nätet direkt så hade de kunnat slippa den här oron.

I slutändan måste man ändå komma ihåg att det är var och ens eget ansvar vad man stoppar i munnen. Man måste, och ska ha respekt för svamp för vissa är ju dödligt giftiga. Men jag tycker ändå att det är ett bra sätt att lägga ut en bild på ett forum där man vet att administratörerna är kunniga och sen samtidigt titta i en bok och jämföra med vad man tror att man har hittat.

Cecilia Hultqvist, svampkonsulent

Om debattören

• Namn: Cecilia Hultqvist, kallas Cicci.
• Ålder: 48 år.
• Bor: Tullinge.
• Gör: Arbetar som personaladministratör. Är utbildad svampkonsulent och har ett eget företag som heter Svamp é livet.

LÄS MER: Sju giftiga svampar du ska undvika att plocka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset