Enligt Jonas Wahlström på Skansenakvariet skulle det kunna röra sig om en sjukdom. Till höger i bild syns en av svanarna som har hittats död. 
Enligt Jonas Wahlström på Skansenakvariet skulle det kunna röra sig om en sjukdom. Till höger i bild syns en av svanarna som har hittats död. 

Nio svanar har hittats döda på Djurgården i Stockholm den senaste tiden. Nu ska den mystiska svandöden utredas. ”Normalt är det definitivt inte”.

I början av februari rapporterade tidningen Mitt i om att man hittat fem döda svanar under en veckas tid på Djurgården i Stockholm. Och nu har ännu fler svanar hittats.

– Vi har hittat nio stycken totalt. Det är onaturligt mycket på en så koncentrerad yta runt västra Djurgårdsön och på så kort tid, säger Henrik Niklasson, naturvårdsintendent och jägmästare på Kungliga Djurgårdens förvaltning, till Metro.

Svanarna har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Tidigare år har man hittat enstaka döda svanar, men då har det visat sig att de dött av naturliga orsaker som att någon till exempel råkat mata dem med mögligt bröd.

– Men det här har aldrig hänt förut, och dessutom inte efter en sådan här mild vinter. Normalt är det definitivt inte, säger Henrik Niklasson.

I nuläget har de inte fått något svar från SVA om vad det kan röra sig om. Enligt SVA har de hittills undersökt fyra svanar.

– Obduktionen är gjord men sedan har vi tagit ut provet för att göra toxikologiska undersökningar och dessa har vi inget svar på ännu, skriver Linda Hallenberg, kommunikationschef på SVA, i ett mejl till Metro.

Enligt Jonas Wahlström, djurexpert på Skansenakvariet i Stockholm, är en teori att svanarna kan ha dött av någon slags sjukdom.

– Sedan ska man komma ihåg att det inte är eliten av våra svanar som söker sig in till Stockholm. Det normala svanlivet är ju att hålla sig ute i naturen och dra söderut vartefter det finns öppet vatten. De som hamnar inne på Djurgården är ofta väldigt svaga individer som måste söka sig till människor för att få mat, säger han.

Men Henrik Niklasson på Kungliga Djurgårdens förvaltning säger att han aldrig har sett så många fall på så kort tid?

– Det har han nog alldeles rätt i. Det brukar vara någon gång då och då som någon fryser fast eller svälter, så att det plötsligt är så pass många kan väl ge en snabb signal om att man ska undersöka det här, säger Jonas Wahlström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset