Josef Sandström och Elin Hansson-Böe känner sig besvikna över sin bostadssituation.
Josef Sandström och Elin Hansson-Böe känner sig besvikna över sin bostadssituation.

Knappt en femtedel så många studentbostäder som utlovat klara till 2015. Stort misslyckande, enligt studentorganisationer. Stadsbyggnadschef: ”Vi ligger back rejält.”

Tvåtusen nya studentboenden var vad politikerna i Göteborg satte upp som mål från 2010 till 2015. I realiteten kommer man ha klarat att färdigställa 410, enligt den redovisning tjänstemännen i förra veckan gav politikerna i fastighetsnämnden. Till det kommer ett ”minus” på 100 bostäder, som har försvunnit när man renoverat och slagit samman lägenheter.

– Det är ett misslyckande, säger Stina Fredriksson, ordförande i Göteborgs förenade studenter, GFS.

I nuläget finns endast ca 100 nya boende klara, räknat från 2010, det är Chalmersbostäders Emilsborg.

– Jag tror det är så här: Man har identifierat att vi har en bostadsbrist för studenter, men man har inte kommit fram till hur det ska gå till att bygga dem, säger Stina Fredriksson.

På kommunens fastighetskontor är man medvetna om problemet.

– Ställt emot målbilden har det inte gått så bra. Vi ligger back rejält, säger Peter Junker, planeringschef.

Skulle du säga att politikerna satt upp en orealistisk målbild från början?

– Ja, med tanke på tidshorisonten. Vi behöver mer än fem år på oss att gå från detaljplan till färdigt hus. Så för att klara 2 000 bostäder från 2010 till 2015 hade vi behövt ha 2 000 i plan när perioden startade och det hade vi inte.

Också för perioden 2015 till 2020 är målet 2 000 nya studentbostäder, ett löfte som Peter Junker tror är större chans att man kan komma i närheten av att klara.

– Vi har flera olika områden i gång på förplaneringsstadiet.

De har köat i 1,5 år – tvingas nu att hyra i andra hand

För hälsovetenskapsstudenten Josef Sandström, 22, innebär den dåliga tillgången på studentbostäder att han och sambon om några veckor står utan bostad, när de måste lämna sitt andrahandskontrakt i Hjällbo. Trots en kötid hos SGS på ungefär 1,5 år har de inte fått något studentboende.

– Tillslut lade vi ut en annons på nätet om att vi ville hyra lägenhet i andrahand, klasskamraterna tipsade om det. Det var så de hittat boende, säger Josef.

Han är besviken och känner sig stressad över boendefrågan.

– Jag kände egentligen att jag hade velat ha en riktig lägenhet till när jag började studera.

Lina Karlsson, 19, som pluggar logistik på Handels har nära ett års kötid och söker allt som finns hos SGS överallt i stan, utan att få napp.

– Nu bor jag hemma hos en kompis i en lägenhet på 18 kvadrat. Jag har provat hos Boplats också, men där får jag heller ingenting, säger hon. moa kärnstrand

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset