Röksuget blev slutet på Svend Jørgensens över 30 år långa karriär på fruktfirman i Danmark. När han tände en cigarett på företagets område fick han sparken samma dag.

TT

Svend Jørgensen fick sparken på stört när han tände en cigarett på jobbet.

Det var i november förra året som lagerarbetaren Svend Jørgensen, 58, blev röksugen och tände en cigarett på arbetsplatsens område hemma i Rynkeby i Danmark. 

Svend kände till och följde normalt fruktfirmans policy, som säger att det inte är tillåtet att röka på lagerområdet. Men den här gången gjorde han ett undantag, skriver danska Ekstrabladet.

– Precis som firmans alla andra rökare brukade jag använda rökrutan. Men nu satt alla på kurs i matsalen, så jag påverkade ju ingen med att tända en cigarett, säger han till tidningen.

Men cigaretten påverkade helt klart Svend själv. För hans röksug den där höstdagen innebar nämligen slutet på en 31 år lång anställning hos företaget.

När chefen fick syn på honom med ciggen i mungipan fick han sparken direkt. Och fick gå samma dag.

– Jag är chockad över firmans agerande, jag borde ha fått en varning, säger Svend Jørgensen till Metro. 

Bolaget hade nyligen skärp sina regler med att rökning på området numer innebär omedelbar uppsägning, men enligt Svend och hans fackförbund har den informationen inte hade nått fram till honom och hans kollegor. 

I dag är Svend arbetslös och tillsammans med facket stämmer han nu sin tidigare arbetsgivare på en halv miljon – motsvarande 620 000 svenska kronor – för förlorad inkomst och pension. 

– Det är vad min advokat har räknat ut att jag ska ha. Jag har inte fått någon lön sedan den dag som jag fick sparken, säger Svend Jørgensen till Metro.

Arbetsgivaren Orana har bekräftat Svends fall för Ekstrabladet men vill i övrigt inte kommentera saken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset