Anna Malvina Svennung är det svenska OS-hoppet i singelsculler i rodd på de olympiska spelen i Rio.
Anna Malvina Svennung är det svenska OS-hoppet i singelsculler i rodd på de olympiska spelen i Rio.

Anna Malvina Svennung hade en tuff försöksdag på OS.Blåst och vågor och en båt som tog in vatten gör att roddaren får tänka om inför söndagens återkval.– Jag får se om jag kan lägga någon liten skärm på eller nåt på båten för att skydda den lite bättre, säger hon.

Den 2 000 meter långa roddbanan vid Lagoastadion i Rio de Janeiro ligger idylliskt till och överblickas av både Kristusstatyn och Ipanemas höga berg. Men för Anna Malvina Svennung blev det inte någon behaglig resa i henne singelsculler.

Hon slutade på femteplats i heatet med sex roddare, nästan 26 sekunder upp till tredjeplatsen som innebar kvartsfinal. Tiden 8.48,46 var en bra bit från det personliga rekordet på 7.26,60 från när hon kom sjua på VM i fjol och fixade OS-platsen.

Fick tömma båten

– Det var inte riktigt vad jag hade trott eller hoppats på. Det var ett väldigt tufft lopp. Vädret är riktigt tufft, det går gäss där ute, säger hon.

– Min båt är väldigt låg, så jag hade väldigt mycket vatten i båten redan på uppvärmningen. Jag hann inte värma upp som jag brukar utan fick stanna och tömma båten flera gånger. Så jag hade mycket vatten från start redan.

TT: Varför har man en låg roddbåt om den tar in vatten?

– Jag tycker att det har funkat väldigt bra på träning. Det är olika hur man är som roddare, vad man väljer. På lite lugnare vatten så är det hur bra som helst.

En chans kvar

Nu är det uppsamlingsheat på söndagen som gäller, för att på nytt försöka knipa en kvartsfinalplats. De två främsta i varje återkvalsheat går till kvartsfinal.

Väderleksrapporterna visar att det, precis som under försöken, ska blåsa runt fem meter i sekunden. Så det kan vara läge att bygga om båten något till dess, och sätta upp en liten skyddande skärm på sargen.

– Det är ju inte något dunderknep, det blir inte någon jätteskillnad. Men det kanske skyddar lite, säger Anna Malvina Svennung.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset