Bild från Biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm.
Bild från Biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm.

Det finns inget land i hela EU där det är så dyrt att gå på bio som i Sverige, och endast två länder i världen har högre biljettpriser än här.

Trots allt bättre teknik i alla våra skärmar fortsätter svenskar att gå på bio i nästan lika hög utsträckning som förut, och vi betalar världens tredje högsta pris för det.

En familj med två barn för betala 600 kronor för att se en ny 3D-film på bio, vilket är ett mycket högt pris om man jämför med andra länder, skriver DN.

Enligt statistik från Svenska filminstitutet finns det bara två länder i världen där det är dyrare att besöka biosalongen, nämligen Norge och Schweiz. Sverige har alltså EU:s dyraste biobiljetter.

För att behålla sin starka ställning säger Mats Kullander från SF:s etableringsavdelning att de alltid måste erbjuda den bästa filmupplevelsen.

– Hotet från motorsågsmassakrer, vhs-bandspelare och allt fler tv-kanaler motade vi genom att göra film bäst på bio. Om biografen ska överleva i dagens bildmässiga brus krävs att vi är det absolut ¬främsta nöjesalternativet för gemen¬sam upplevelse av bild, säger han till DN.

Även hologram kommer att införas, säger Tomas Jegeus, som jobbar med marknadsföring och distribution åt 20th Century Fox Film.

– Hologram, absolut, det kommer att hända. Det är en enorm investering, men tänk på kostnaderna att inte göra det. Tekniken på en biograf måste vara bättre än i hemmet, säger han till DN.

LÄS MER: Skrotat filmavtal kan ge dyrare bio

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset