Stina Blackstenius lyckades inte få hål på Nordkorea i U20-VM-premiären. Arkivbild.
Stina Blackstenius lyckades inte få hål på Nordkorea i U20-VM-premiären. Arkivbild.

Nordkorea är en av förhandsfavoriterna till guldet. Sverige fick känna på varför i premiären av U20-VM i fotboll i Papua Nya Guinea. 2–0 till Nordkorea var i underkant.– Det är bara att ta nya tag, säger Sveriges målvakt Emma Holmgren.

Nordkorea dominerade större delen av matchen. Medan Sverige, med stjärnan Stina Blackstenius på topp, hade svårt att komma till farliga lägen, visade nordkoreanskorna upp ett snabbt, passningssäkert och kreativt anfallsspel.

Flera klassräddningar

Att det bara stod 1–0 efter första halvlek, efter mål av Ri Hyang-Sim, kunde Sverige tacka Sirius-målvakten Emma Holmgren, som stod för flera klassräddningar, för.

– Det gick väl bra, men man vill alltid vinna och hålla nollan. I första halvlek fick vi inte till vare sig försvar eller anfall. Men i andra blev det bättre, säger Emma Holmgren, som ändå är glad att VM är igång.

– Det var en häftig upplevelse med en jättehärlig publik. Det var jättemycket folk, nästan fullsatt.

Sverige bytte taktik efter paus, och gick över till fembackslinje. En lyckad förändring – nordkoreanskorna kom inte runt på kanterna lika effektivt som i första halvlek – men inte tillräckligt lyckad. Kim So-Hyang tryckte in 2–0 från nära håll tidigt i den andra halvleken.

Varmt och kvavt

Det kunde Sverige, som tog guld på F19-EM i fjol, aldrig resa sig från.

– Nu är det bara att tagga till inför de kommande matcherna. Vi måste våga hålla lite mer i bollen, få igång kommunikationen bättre och tro lite mer på oss själva. Vi kan ta för oss mer, säger Emma Holmgren.

Den nära 30-gradiga värmen i Port Moresby var påtaglig, säger hon. Men hon vill inte skylla på vädret.

– Det var väldigt varmt och kvav luft, men det påverkar alla lika mycket så det är inget speciellt.

Nästa match för Sverige är mot hemmanationen Papua Nya Guinea på onsdag, innan gruppspelet avslutas mot Brasilien nästa söndag. Ettan och tvåan ur gruppen går till kvartsfinal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset