Adam Kanyama var nominerad som bästa unga/lovande skådespelare för sin roll i "Medan vi lever" vid den afrikanska filmgalan AMAA. Arkivbild.
Adam Kanyama var nominerad som bästa unga/lovande skådespelare för sin roll i "Medan vi lever" vid den afrikanska filmgalan AMAA. Arkivbild.
Film TT

"Medan vi lever" tog hem ett prestigepris på African Movie Awards under lördagskvällen.

Filmen belönades för bästa film gjord av en afrikan som lever utomlands.

Det är ett stort ögonblick för oss, och för Afrika, säger regissören Dani Kouyaté till TT.

Africa Movie Academy Awards (AMAA) är den största filmgalan i Afrika. När priserna delades ut i Lagos, Nigeria, under lördagskvällen hade Dani Kouyatés svenska film "Medan vi lever" möjlighet att ta hem inte mindre än sju priser. Men det blev bara ett.

Det här priset är det första jag får. Jag har gjort fem filmer och det här är mitt första afrikanska pris, säger en glad Dani Kouyaté till TT under firandet efter galan.

Dramat prisades för bästa film gjord av en afrikan som lever utomlands. Kouyaté bor i Uppsala men kommer från Burkina Faso där han är en framgångsrik filmskapare.

Inga skådespelarpriser

Filmen nominerades bland annat i flera kategorier för skådespelarinsatserna i filmen, men de priserna uteblev.

För mina skådespelare var det lite svårare, de är inte så kända i Afrika, de bor i Sverige. De har gjort fantastiska insatser, men i Afrika är afrikanska skådespelare mest kända, så det var svårt för dem att vinna, säger Dani Kouyaté.

Med priset i hamn hoppas han att filmen ska få en ny chans att gå upp på biograferna i Sverige.

Adam Kanyama, som spelar rollfiguren Ibbe, snuvades på priset bästa unga/lovande skådespelare av Medina Molanga i "Queen of Katwe". Även filmens två andra nominerade skådespelare Richard Sseruwagi och Josette Bushell-Mingo blev utan stayetter i kategorierna bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvudroll. I stället var det Papi Mpaka och Vero Tshanda som tog hem priserna.

"Medan vi lever" gick även lottlös i kategorierna gällande bästa manus, klippning och soundtrack.

"Betyder mycket"

Skådespelerskan Josette Bushell-Mingo, som spelar en av huvudrollerna, säger att det är viktigt att det lyfts upp att många som har rötter i afrikanska länder har en djup kontakt med Sverige, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Det börjar komma mer och mer berättelser om svensk och afrikansk kultur tillsammans. Det betyder mycket för många här i Sverige.

"Medan vi lever" är ett drama om identitet. Handlingen kretsar kring Ibbe som följer med sin mamma Kandia, spelad av Josette Bushell-Mingo, till hemlandet Gambia.

Filmen finns på strömningstjänster som SF Anytime och Viaplay och ska visas på SVT i höst.

Adam Kanyama var nominerad som bästa unga/lovande skådespelare för sin roll i Medan vi lever vid den afrikanska filmgalan AMAA. Arkivbild.
Adam Kanyama var nominerad som bästa unga/lovande skådespelare för sin roll i "Medan vi lever" vid den afrikanska filmgalan AMAA. Arkivbild.
Josette Bushell-Mingo tävlade i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin prestation i Medan vi lever. Arkivbild.
Josette Bushell-Mingo tävlade i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin prestation i "Medan vi lever". Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset