Arkivbild.
Arkivbild.

En 35-årig man som gjort en 13-årig flicka i Thailand gravid dömdes under torsdagen till fängelse av hovrätten i Oslo. Mannen frikänns dock från en av åtalspunkterna, vilket leder till att straffet från tingsrätten nästan halveras. En avgörande fråga har varit om mannen har tillräcklig anknytning till Norge för att kunna dömas i landet alls.

2008 ska en då 27-årig svensk man, bosatt i Oslo, köpt en då 13 årig flicka från en bar på turistorten Koh Samui i Thailand. Mannen ska ha betalat för att utnyttja henne hela sin semester. Priset var 70 norska kronor om dagen.

LÄS MER: Verklighetens Kambodja: ”Rena paradiset för pedofiler”

Under den semestern hann han göra henne gravid, och hon födde deras gemensamma barn innan hon fyllt fjorton. Det rapporterar norska TV2. Enligt mannen ska han fått lovat att flickan fyllt arton, men till TV2 säger kvinnan han hon snarare såg ut att vara ännu yngre.

– Jag hade mycket kort hår som en liten flicka, och såg ut som en liten flicka. Du skulle aldrig kunna tro att jag var 18 år gammal, säger hon.

Mannen dömdes i tingsrätt till sex års fängelse och att betala flickan 150 000 norska kronor i skadestånd.

Mannen överklagade, och kom i hovrätten att frias från en av punkterna, sexuella övergrepp mot barn under 14 år. Han fanns däremot skyldig till övergrepp mot barn under 16 år och barnpornografibrott. Åklagaren yrkar på att mannen ska få 3,5 år i fängelse, nästan hälften vad han ursprungligen dömdes till i tingsrätten.

Frågan om domen har lagligt stöd har väckts i hovrätten. Detta då mannen kan anses sakna tillräcklig anknytning till Norge för att kunna dömas i landet. I så fall skulle det vara upp till Thailand eller Sverige att åtala mannen. Gör inte länderna det kommer han i så fall att gå fri.

Offret är i dag arbetslös och bor inte tillsammans med sin dotter, då hon inte har råd att ta hand om barnet. Dottern bor istället med släktingar i en annan del av Thailand.

LÄS MER: Här är länderna som tillåter sex med minderåriga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset