Den svenska hiphopmusikens historia ska för första gången sammanfattas och presenteras i en stor utställning. "Det är viktigt att få med genrens ständiga spegling av det svenska samhället", säger curatorn i ett pressmeddelande.

"Ortens favoriter", som utställningen heter, kommer att sträcka sig från 1983 fram till i dag och ta upp 300 kvadratmeter på Scenkonstmuseet i Stockholm när den invigs i oktober nästa år.

Musikjournalisten och hiphopexperten Ametist Azordegan är curator för utställningen.

"Historieskrivningen kring svensk hiphop blir ofta skev eftersom berättaren inte själv har förankring i genren, eller brister i nyfikenhet för den information som finns bland genrens aktörer. Jag har både och, det vill säga kunskap och intresse", säger hon.

Skivbolaget Redline Recordings kommer att producera exklusiv musik till utställningen.

"Ortens favoriter" kommer att visas i Stockholm fram till våren 2018. Sedan åker den på turné till Malmö, Umeå, och Jokkmokk under 2018 och 2019. I varje ort ska ambassadörer för hiphopgenren skapa programverksamhet – workshops, paneler, föreläsningar och framträdanden – i samband med utställningen.

I Stockholm är ambassadörerna skivbolaget RMH, i Umeå artisten Cleo, i Jokkmokk artisten Maxida Märak och i Malmö artisten Vanessa Marko och ett antal lokala artister.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset