Svensken i den norska barnporrhärvan ska i chattar ha uttryckt saker som gör att han kan misstänkas för att ha begått övergrepp på barn, enligt polisen. Arkivbild.
Svensken i den norska barnporrhärvan ska i chattar ha uttryckt saker som gör att han kan misstänkas för att ha begått övergrepp på barn, enligt polisen. Arkivbild.

Polis i Sverige har inte kunnat avslöja identiteten på en svensk man som är inblandad i den norska barnporrhärvan. I chattar ska han ha uttryckt saker som gör att han kan misstänkas för övergrepp på barn.

Svensken har dykt upp i chattloggar i den norska utredningen. Där pratar han bland annat om att han är intresserad av barn och sexuella kontakter med dem.

– Han har också uttryck sådana saker som gör att man möjligen kan misstänka att han är inblandad i övergrepp på barn. Vi vet att det finns väldigt mycket av sådana fantasifulla beskrivningar på nätet, men vi bedömer ändå att han är intressant ur underrättelsesynpunkt för oss, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert vid Nationella operativa avdelningen (Noa) inom polisen.

Informationen gammal

Polisen har inte lyckats fastslå hans identitet.

– De försök vi gjort har stött på patrull eftersom informationen är så gammal, från 2014, och vi har en lag i Sverige som säger att operatörerna ska radera all användardata efter sex månader. Så där finns ingen information, säger Anders Ahlqvist.

Det var på söndagen som norsk polis gick ut med att flera stora pedofilnätverk har avslöjats i Norge. Totalt misstänks ett 50-tal personer vara inblandade, varav en är svensk. Misstankarna gäller bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt umgänge med barn.

Bland de misstänkta finns även en norsk polis som nu stängs av från sin tjänst, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB. Det är oklart vilken roll som mannen själv har haft men hans son misstänks för att ha spelat en central roll i fallet. Polismannen själv ställer sig oförstående till anklagelserna om barnpornografibrott och viss koppling till pedofilnätverken.

Svåra att spåra

Anders Ahlqvist känner inte till om nätverken har ytterligare förgreningar till Sverige, men bedömer det inte som uteslutet.

Enligt honom har ett antal stora pedofilnätverk avslöjats de senaste åren i Sverige.

– Tyvärr ser vi inga tendenser till att det blir mindre av det här. Om det beror på att nätverken faktiskt blir fler eller att vi faktiskt blir bättre på att spåra dem är svårt att säga, säger han.

Generellt är nätverken svåra att upptäcka.

– De är duktiga på att dölja sig. De befinner sig på det som kallas "dark web" där allt är krypterat och man använder sig av olika typer av anonymiseringstjänster, säger Anders Ahlqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset