Den förste svensken har dödats i strider mot IS i Syrien. Han dödades i en skottväxling med terrorgruppen IS den 3 augusti.
Den förste svensken har dödats i strider mot IS i Syrien. Han dödades i en skottväxling med terrorgruppen IS den 3 augusti.

Den förste svensken har dödats i strider mot IS i Syrien.Han blev 59 år.– Det stämmer, säger mannens bror till TT.

Den 59-årige svenske mannen dödades i onsdags i staden Manbij i norra Syrien. Han ingick i den USA-stödda syrisk-kurdiska milisgruppen YPG, som strider mot terrorgruppen IS.

– Den 3 augusti tidigt på morgonen blev de attackerade och hamnade i strid. Han dödades i en skottväxling, säger Shiyar Ali, representant i Sverige för syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiets (PYD).

Enligt Shiyar Ali stred inte 59-åringen på fronten.

– Han jobbade mer bakåt i YPG och hjälpte till på olika sätt. Det har pågått strider i ett par månader om att återta Manbij. Det har tragiskt nog krävt många liv. ISIS är en terrororganisation som är utbildad och tungt beväpnad. Då hamnar man ofta i sådana här situationer, säger han.

"Det stämmer"

Under lördagen kom uppgifter om att den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF nästan tagit fullständig kontroll över det tidigare IS-fästet Manbij i Aleppoprovinsen.

59-åringen kom ursprungligen från irakiska Kurdistan men var bosatt i Malmö. Hans anhöriga, fru, barn och bror har underrättats.

– Det stämmer att han har dött. Jag fick reda på det i dag, säger mannens bror till TT.

TV4 Nyheterna rapporterade i fredagskväll om att en svensk dödats i strider mot IS. Nyheten spreds redan under morgonen i sociala medier.

– Det kom fram på Twitter inom YPG på morgonen. De skrev att det var en svensk och en amerikan som dött. Jag fick det bekräftat genom personer jag känner, säger Jesper Söder, som stridit som frivillig för YPG-styrkorna, till TT.

Inga uppgifter

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om en dödad svensk man.

– Vi måste få en bekräftelse från en myndighet i landet. Och det har vi inte fått. Högst troligen kommer vi inte få det heller eftersom det handlar om en region som är krigshärjad, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset