Gustav Bergman är besviken vid målgången av medeldistansloppet i orienterings-VM.
Gustav Bergman är besviken vid målgången av medeldistansloppet i orienterings-VM.

Gustav Bergman slutade först som en besviken sjua i medeldistansloppet vid orienterings-VM utanför Strömstad.– Jag orkade inte på slutet, säger han.

Guldet gick till schweizaren Matthias Kyburz, 14 sekunder före Norges Olav Lundanes på silverplats. VM-bronset gick till Daniel Hubmann, Schweiz, som var slagen med 23 sekunder av sin landsman.

Bara dryga kilometern före mål på den 6,3 kilometer långa banan var Gustav Bergman en sekund före Kyburz men han tappade och var till slut slagen med 1.54 av schweizaren.

– Jag orkade inte på slutet. När den svåra orienteringen tog slut handlade det mest om fysik och i dag hade jag inte dagen, säger Gustav Bergman.

Fick inte revansch

På EM i Tjeckien i maj hade han också en hård match mot Kyburz om guldet men fick ge sig och slutade tvåa. Nu hade han hoppats på revansch.

– Klart jag är besviken, jag hade hoppats på mycket bättre än så här. Jag kommer undan i början när det är svår orientering men hänger inte med på slutet. Nästan allt jag tappade berodde på att jag inte orkade, säger Bergman, som också tappade en hel del tid på ett sämre vägval mot den 22:a kontrollen av banans 25.

Genväg var senväg

Då valde han att springa den kortaste vägen, men genom ett område där kartan med grönt visade att löpbarheten var sämre. Där gick mycket tid förlorad.

– Det var riktigt djävla dåligt där jag hamnade. Visst var det ett felbeslut men jag hade sprungit genom andra grönområden tidigare på banan som inte alls var lika dåliga. Så det var lite otur. Nu blir det att ladda om till långdistansen, säger Gustav Bergman.

Peter Öberg var näst bäst av svenskarna och slutade nia, 2.10 efter. Albin Ridefelt blev tolva, slagen med 2.32 av segraren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset