Den svenske mannen utreddes för misstänkta krigsbrott i Ukraina. Personen på bilden är inte samma som omnämns i artikeln.
Den svenske mannen utreddes för misstänkta krigsbrott i Ukraina. Personen på bilden är inte samma som omnämns i artikeln.

En svensk man misstänktes för att ha begått krigsbrott i östra Ukraina. Mannen ska ha ”medverkat i en bataljon när personer har dödats”. Men nu har förundersökningen mot mannen lagts ner. Mannen anser att utredningen mot honom var "trams".

I september förra året kunde Metro berätta att en svensk man misstänktes för krigsbrott som skulle ha begåtts i östra Ukraina.

– Det som låg till grund är hans egna uttalanden i media. Han har själv berättat om några händelser där han medverkade i en bataljon när personer har dödats, sa åklagare Karolina Wieslander vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Mannen ingick tidigare i en så kallad frivilligbataljon. och brotten misstänktes ha begåtts i Donetskområdet i mars 2014. Mannen nekade till brott.

LÄS MER: Stor ökning av anmälda krigsbrott

Men nu har åklagaren valt att lägga ner förundersökningen. Orsaken är att det inte går att bevisa att mannen gjort sig skyldig till brott, enligt åklagaren.

Om vad mannen misstänktes ha gjort rent konkret, säger Karolina Wieslander:

– Det går jag inte in på. Det fanns misstankar för den brottslighet som var rubricerad, och nu har förundersökningen lagts ner. Jag kan inte berätta så mycket mer.

Begärde du rättshjälp från Ukraina?

– Jag kan tyvärr inte svara på det. Vi berättar inte om vilka eventuella förundersökningsåtgärder vi gjort även om det är en nedlagd förundersökning. Bland annat för att förundersökningen kan komma att återupptas, precis så som det gjordes med den här.

LÄS MER: Sverige i framkant mot krigsbrott i Syrien

Redan i oktober 2014 upprättades en anmälan om krigsbrott mot mannen, men den dåvarande åklagaren lade ner utredningen i november 2015.

Karolina Wieslander vill inte heller berätta varför hon återupptog förundersökningen förra hösten.

För Metro bekräftade mannen att han ingått i den aktuella bataljonen, och att han deltagit i strider i östra Ukraina. På frågan om han dödat, svarade han:
– Jag tänker inte sätta mig i en sits där jag får det jobbigt, men det påstås det i alla fall.

Om att förundersökningen nu lagts ner en andra gång, kommenterar han i ett mejl till Metro: ”Jag får vidhålla att det var trams och dålig faktakontroll av åklagaren som förhoppningsvis inte slösade för mycket utredningsarbete för en redan överarbetad avdelning”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset