Utan licens är ditt vapeninnehav alltid olagligt. (Bilden är från ett annat tillfälle och har inget med den aktuella officeren att göra.)
Utan licens är ditt vapeninnehav alltid olagligt. (Bilden är från ett annat tillfälle och har inget med den aktuella officeren att göra.)

En överste vid det svenska försvaret hade sju gevär, en pistol och stora mängder ammunition i sitt hem – något han saknade licens för. Översten står nu åtalad för två fall av vapenbrott.

I februari i år utreddes översten som misstänkt i ett misshandelsmål (misstankar han senare blivit friad ifrån). Det var samband med den utredningen som polisen genomförde en husrannsakan och hittade vapen i mannens bostad i Stockholm och på hans tjänsterum i Uppsala.

– I samband med det misstänkta misshandelsbrottet genomfördes en husrannsakan där åtta vapen beslagtogs, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Oskar Edvardsson, till nyhetsbyrån Siren.

Överbefälhavaren Micael Bydén vill nu att ärendet om officerens framtid inom försvaret ska utredas. Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger till Siren  att han vill invänta försvarets personalansvarsnämnds prövning först innan han kommenterar.

– Vi avvaktar den rättsliga prövning som kommer att göras och vill inte spekulera i hur nämnden kommer att besluta.

Den misstänkta översten har i båda fallen förnekat brott. Han hävdar att han glömde bort att ansöka om licens för jaktgevären och driver en civilrättslig process för att få mer tid på sig att ansöka om licens och har sagt i förhör att han anser att han gjort vad han kunnat. Men alla håller inte med.

– Det grundläggande är att det gällt tillståndspliktiga vapen. Har man inte tillstånd så handlar det om vapenbrott. Sedan är det givetvis upp till tingsrätten att pröva detta mot hans egen utsaga, säger assistentåklagare Åsa Skog, som väckte åtalet, till Siren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vapen Försvaret