P-appen visar när kvinnan har liten möjlighet att bli gravid.
P-appen visar när kvinnan har liten möjlighet att bli gravid.

Den svenska preventivappen Natural cycles har fått klartecken i USA. Amerikanska läkemedelsmyndigheten ser den som säkrare än kondom. I Sverige har flera fall av oönskad graviditet anmälts till Läkemedelsverket.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Natural cycles, rapporterar ekonomisajten Breakit.

Enligt Dagens Industri är den svenska appen den första i sitt slag som får marknadsföras i USA.

Natural Cycles fungerar så att kvinnor genom att registrera sin kroppstemperatur får veta om de är fertila eller inte.

Säkrare än kondom

FDA stödjer sitt godkännande kliniska studier där cirka 15 600 kvinnor deltog.

Av de kvinnor som följde instruktionerna exakt blev 1,8 procent ofrivilligt gravida. Det är en lägre siffra än de par som använder kondom, enligt FDA.

– Konsumenter använder i allt större utsträckning digital hälsoteknologi inför beslut som rör deras hälsa och den här appen kan ge en effektiv preventivmetod om den används korrekt, skriver Terri Cornelison på FDA i ett pressmeddelande.

Hon tillägger dock att ”ingen typ av preventivmedel fungerar perfekt, så en oplanerad graviditet kan bli resultatet även av korrekt användande av appen”.

Anmäld till Läkemedelsverket

I Sverige har appen fått kritik av sjukvården och anmälts till Läkemedelsverket, sedan nästan 40 kvinnor som använt den ändå blev gravida och sökt abort på Södersjukhuset i Stockholm. Det var i början av året. Ytterligare anmälningar har tillkommit från andra sjukhus och vårdcentraler i landet.

I mars hade över 100 anmälningar inkommit till verket, som har ett pågående tillsynsärende och till hösten väntas komma med beslut om eventuella åtgärder.

LÄS MER: Natural cycles har blivit godkänt som preventivmedel i EU

LÄS MER: Läkemedelsverket granskar p-app

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset