Kebabpizzan – en svensk specialitet som inte faller alla på läppen. 
Kebabpizzan – en svensk specialitet som inte faller alla på läppen. 

Sverige i topp på twitterlista över värsta pizzanationer. Favorittoppingen hånas. "Som hämtat ur en knarkares svettiga mardrömsjournaler".

Har Sverige dem äckligaste pizzan i världen? Debatten rasar på nätet efter att svenska bloggaren Johan Kugelman avslöjat våra pizzavanor på Huffington Posts hemsida. 

Curry och jordnötter, frukt eller kebab. Inga konstigheter alls för oss svenskar att slänga på en pizza. Men tycks leda till höjda ögonbryn och även en del äckelkänslor i andra länder. Sedan någon vecka tillbaka pågår en intensiv debatt i sociala medier, där den ena twittraren tycks mer äcklad – eller kanske mer fascinerad – än den andra. Bollen sattes i rullning efter att den New York-baserade svenske musikproducenten Johan Kugelberg skrev i ett blogginlägg på Huffington Posts hemsida om den svenska pizzan och vad vi väljer att lägga på den. 

Det är flera ingredienser som inte faller våra utländska vänner i smaken. Bland det som väcker störst motvilja finns bearnaisesås,  kebabkött, tomatsås (!?). De fascineras också över att "vad som helst tycks kunna läggas på en pizza". En bloggare försöker sig också på en djupare analys: Kanske representerar pizzaparlören en oas av individualism, en liten ventil för det totalt gränslösa personliga valet, skriver en skribent på dem amerikanska pizzaleverantören Slices blogg.

Gawkerskribenten Adrian Chen skriver i sin krönika "Dear Sweden: What the hell are you putting on your pizza": Här är några ingredienser som de påstås servera på verkliga pizzerior i Sverige och inte är några sidor som rivits ur någon knarkares svettiga mardrömsjournaler".

Han säger sig själv ha gjort en undersökning på twitter om värsta pizzanationerna och kommit fram till att Sverige befinner sig i toppen på den listan.

Utdrag ur Johan Kugelbergs blogginlägg:

Ur Sveriges kulinariska landskap har skapats – av nödvändighet och osmos – en nationellt lapptäcke som nått en så djupt vridet och surrealistiskt och antiintuitiv kulinarisk briljans att de mest absurda kreationer av högkonceptuella konstnärer, experimentella kockar eller experimentella konstnärschefskufar att vissna i jämförelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset