Flera av de prostituerade i Västsverige kommer från länder utanför EU.
Flera av de prostituerade i Västsverige kommer från länder utanför EU.

Under 2017 avvisades 70 kvinnor av gränspolisen då det framkommit att de har sålt sex i Västra Götaland. – Det är många tjejer som är till salu på nätet varje dag bara i den här regionen, jag kan säga med ganska god säkerhet att mellan 50 och 90 tjejer ligger ute till försäljning hela tiden, säger Mikael Holmgren, gruppchef för gränspolisen i region Väst, till SVT.

De flesta kommer från Nigeria och Östeuropa, men polisen har även sett en ökning av prostituerade från Latinamerika, rapporterar SVT.

– Vi har möjlighet att plocka ur tjejerna ur den här situationen och erbjuda dem hjälp, det är inte alltid de tar emot den, men de får i alla fall möjligheten. Dessutom anser vi att vi gör vårt för att störa den här verksamheten. Det är ju en organiserad brottslighet som gör enormt mycket pengar på det här, säger Mikael Holmgren till SVT.

LÄS MER: Medieprofil dömd för sexköp – skyllde på dokumentär om prostituerade

Flera av de prostituerade i Västsverige kommer från länder utanför EU. De är så kallade tredjelandsmedborgare och måste kunna visa att de vistas i landet på ett ärligt sätt och dit räknas inte sexhandel. Personer födda i EU har rätten att vistas i landet i upp till tre månader utan uppehållstillstånd, även ifall de säljer sex.

– Tjejerna erbjuds hjälp både av polisen och migrationsverket vad gäller deras situation som prostituerade. Ofta hamnar de på migrationsverkets förvar och så småningom kommer att bli avvisade och lämna landet, säger Mikael Holmgren till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset