Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Vi kan inte längre blunda för personalbristen och arbetsvillkoren inom svensk sjukvård. Det är dags för sjukvårdsministern att agera. Här är ett par förslag till dig, skriver insändarskribenten.

År 2016 – brist på undersköterskor. Brist på sjuksköterskor. Brist på läkare. Hur förväntar sig staten att bristen ska upphöra? Genom att vi bara ska ställa upp för att statens samhälle ska fungera. En verklighetssyn som inte går att förankra. Svensk sjukvård är på väg att raseras.

►LÄS MER: Insändare: 8 egoistiska typer jag stör mig på i vardagen

Bristen på vårdpersonal är uppenbar. Många gånger beror på det på uppsägningar för oschyssta arbetsvillkor med en lön som inte är värd priset. Andra gånger beror det på att tillräckligt många människor inte utbildas inom vårdyrken.

Människor måste lockas till att vilja arbeta inom sjukvårdsbranschen, men framförallt också att vilja utbilda sig inom vårdyrket. Exempelvis bör man utreda vilka kostnader och inkomster det kan bringa för staten om man omförvandlade studielånet till studiebidrag om man utbildar sig inom ett bristyrke för vården. Duktiga och erfarna undersköterskor och sjuksköterskor bör belönas med ett lönepåslag, likt lärarnas karriärtjänster.

►LÄS MER: Insändare: Lägg undan era mobiler under lektionstid – ni stör

Det går inte längre att blunda för personalbristen och arbetsvillkoren. Hur mycket skit tål egentligen svensk sjukvård, innan vår sjukvårdsminister reagerar och framförallt agerar?

Linus

Vill du nå ut till Metros miljonpublik? Läs här om hur du gör för att skicka in en insändare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Insändare