Försvarets insatschef Jan Thörnqvist besöker de svenska soldater som utbildar kurdiska soldater i Arbil, Irak.
Försvarets insatschef Jan Thörnqvist besöker de svenska soldater som utbildar kurdiska soldater i Arbil, Irak.

Den svenska insatsstyrkan i norra Irak befinner sig åtta mil från fronten där strider pågår för att befria Mosul från IS.– Du måste hela tiden vara alert och vi har en hög beredskap för händelser, säger Försvarets insatschef Jan Thörnqvist till TT i Arbil.

Den 35 man starka styrkan hade statsminister Stefan Löfven som nattgäst på anläggningen natten mot tisdag, men TT:s journalister får inte komma in på området. Det omgärdas av extrema säkerhetsarrangemang och hemlighetsmakeri.

Offensiv pågår

I stället träffar vi insatschefen i Arbil, huvudort i den kurdiska regionen där styrkan är placerad. Uppgiften är att utbilda kurdiska peshmergastyrkor, som nu är en del i den offensiv som pågår mot storstaden Mosul, Islamiska statens tyngsta kvarvarande fäste i Irak.

– Självklart bedriver vi inte utbildning i de områden där striderna pågår, men vi måste vara beredda att hantera spillover från striderna. Vi har utrustning så att vi kan ta vara på oss själva, och vi är beredda på den situationen också, säger Jan Thörnqvist.

– Hela området är sådant att strider möjligen kan uppkomma, det är inte så att det finns en klar och tydlig front i alla sammanhang. Den typ av fiende vi möter här nere har en förmåga att dyka upp bland civilbefolkningen.

I uppdraget ingår också att vara rådgivare i försvarsstrid, vilket enligt Thörnqvist innebär att diskutera operationer med de chefer som leder peshmergaförbanden.

Styrkan fördubblas

Den svenska styrkan genomför utbildning "både i hus och i terräng", vilket innebär att styrkans närhet till fronten varierar.

– Åtta mil är ganska nära, och det kan bli närmare när vi kommer in i de områden där utbildningen ska genomföras. Vi har varit i områden där vi utbildat peshmerga, som har varit närmare fronten än här i Arbil, men inte i områdena där offensiven pågår, säger Thörnqvist.

Regeringen ska denna vecka lägga fram en proposition till riksdagen om att fördubbla den svenska styrkan från 35 till 70 man. I en nödsituation ska man kunna skicka en tillfällig förstärknings- och evakueringsstyrka på ytterligare 150 man.

Regeringen föreslår också att styrkan ska ha möjlighet att bedriva utbildning och rådgivning till de irakiska försvarsstyrkorna i hela Irak. Därför föreslås att dagens geografiska begränsning till peshmergastyrkorna i norra Irak lyfts.

Genom den ökade flexibiliteten bedömer regeringen att effekten av det svenska militära bidraget kan öka. Det innebär också att svenskarna får större möjligheter att stötta andra länders utbildningsinsatser. Den svenska styrkan ingår i den USA-ledda koalitionen tillsammans med ett 60-tal länder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset