Gregor Duszanowicz har från sitt eget rymdobservatorium på tomten i Åkersberga under nattliga observationer upptäckt en supernova, vilket är unikt i Sverige. 
Gregor Duszanowicz har från sitt eget rymdobservatorium på tomten i Åkersberga under nattliga observationer upptäckt en supernova, vilket är unikt i Sverige. 

Gregor fann den från hemmet i Åkersberga

RYMDEN. En supernova har hittats från Åkersberga. Det är Gregor Duszanowicz som efter två års letande med sitt lilla teleskop funnit en ny supernova, den första man hittat från Sverige. Den nya supernovan ska heta Supernova 2006iv. Den ligger ungefär 100 miljoner ljusår bort i Stora Björns stjärnbild.
Det är mitt bland husen i Åkersberga som Gregor har satt upp sitt teleskop. Där har han kikat mot himlen varje stjärnklar natt de senaste två åren.
– Jag har bett grannarna släcka sina ytterlampor, säger Gregor, så det går ganska bra att observera härifrån.
Redan häromveckan var det nära att Gregor Duszanowicz hittade en ny supernova.

Han såg en ny prick i en avlägsen galax, men insåg inte då att det var en supernova och en annan amatörastronom fick äran av upptäckten.
De första observationerna av Supernova 2006iv gjorde Gregor den 5 oktober och han hittade den nya supernovan i en galax med namnet UGC 6774. I och med att den rapporterats in till internationella astronomiska unionen fick Gregor en bekräftelse på att han verkligen var upptäckaren av supernovan.
– Det här är så vitt jag vet den första svenska supernovan, säger Johan Warell, astronom vid Uppsala observatorium. Jag hoppas att andra amatörastronomer sporras att leta efter supernovor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset