I röret på Cortus försöksanläggning är det 1 050 grader varmt. Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA.
I röret på Cortus försöksanläggning är det 1 050 grader varmt. Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA.

Den svenskamerikanska handelskammaren har varit på Sverigebesök för att köpa svensk miljöteknik för Obamas stödmiljarder. ”Svenska företag har ett försprång nu, men de måste agera snabbt”.

– Fram till nu har inte USA varit särskilt intresserat av energieffektivsering. Med Obama har vi för första gången fått ett stort internationellt program för energiproduktion med sol, vind och biomassa, säger Peter Peyser på Blank Rome Government Relations.

Delstaten Michigan, med 10 miljoner invånare, har förlorat 900 000 jobb de senaste tio åren. Nu satsar staten hårt på att ersätta den blödande bilindustrin med en gigantisk satsning på miljöteknik.
– Till Obamas miljarder skjuter både industrin och staten Michigan till medel enligt svensk modell, säger Lennart Johansson, svensk generalkonsul i Detroit.

Även icke-amerikanska företag kan få del av pengarna. Målet är att Michigan ska bli centrum för utveckling av miljöteknik.
– Vi letar efter svenska företag och personer med kunskap inom bioenergi, solenergi, batterier, avancerade material och kolfiberteknologi, säger Johansson.

Svenskarnas största hinder är deras egen blygsamhet. I alla fall enligt Ross Harding, chef för affärutvecklaren Energy Launch Partners i Georgia, USA.
– Greentech är inte en trend, det är en fullständig förändring på alla plan. Svenska företag har ett försprång nu, men de måste agera snabbt.

... men Kina före USA i kön till svensk bioenergi

Stockholmsföretaget Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA. Företaget har tagit fram en process där de förgasar biobränsle till en gas med högt värmevärde.

– Vi kan tillverka el av biomassa med en verkningsgrad på 35 procent. Med dagens metoder kan man uppnå 25 procents verkningsgrad under optimala förhållanden, säger Rolf Ljunggren, vd på Cortus.

– Det låter kanske lite galet men vi kommer att gå till Kina före USA. Där finns en likviditet och där finns drivkrafter som inte existerar någon annanstans.  Ola Jacobsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset