Svensk turist löpte amok på semesterort En semesteranläggning på orten Burgas i Bulgarien. Bilden visar inte det hotell som artikeln handlar om.
Svensk turist löpte amok på semesterort En semesteranläggning på orten Burgas i Bulgarien. Bilden visar inte det hotell som artikeln handlar om.

Bulgariska myndigheter har fått problem med en svensk turist, som löpt amok på flera olika offentliga platser i kuststaden Burgas.

Den 25-årige svensken har löpt amok "på flyplatsen, på hotellet och sjukhuset", enligt den bulgariska nyhetsbyrån Focus Information Agency. Nu har han gripits av polisen för andra gången på bara en vecka. 

Mannen kom dit som charterturist den 11 augusti. En vecka senare greps han första gången, efter att ha vandaliserat affärer och försäljningsstånd utanför Sunny Beach-hotellet där han bor. Efter att polisen gripit honom fördes han till researrangören på orten, som ordnade med busstransport till flygplatsen. Men efter att han "helt utan uppenbar orsak" blivit aggressiv igen, fick han själv ta sig till flygplatsen, skriver nyhetsbyrån. Väl framme, fick han dock nobben, efter att ett medicinskt team bedömt honom som olämplig att ta med på ett flygplan.

Istället fick han komma till ett sjukhus i Burgas. Det var när han skrivits ut i helgen som han tidigt på söndagsmorgonen uppträdde som en huligan utanför sjukhuset. Han har nu blivit omhändertagen av polis och kommer att sitta i häktet i tre dagar. 

Enligt svenska UD kan svenska resenärer frivilligt be om hjälp att ta sig hem, om man är sjuk eller mentalt instabil.

– Sjukvårdspersonal kan komma och möta upp vid flygplatsen i Sverige. Däremot kommer vi inte och hämtar någon i ett annat land, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Om en svensk begår ett brott i ett annat land kan han däremot dömas till utvisning. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset