Agnes Victoria Hedengård, 19, la på måndagen upp en video på Facebook där hon ger sin bild av modellvärlden och de sjuka ideal som råder. På mindre än ett dygn har inlägget setts mer är 100 000 gånger. 
Agnes Victoria Hedengård, 19, la på måndagen upp en video på Facebook där hon ger sin bild av modellvärlden och de sjuka ideal som råder. På mindre än ett dygn har inlägget setts mer är 100 000 gånger. 

Svenska Agnes Victoria Hedengård, 19, har jobbat som modell i fem år. Men nu har smalkraven fått henne att tröttna. I ett uppmärksammat videoinlägg kritiserar hon modellbranschen som dömer ut henne som ”för tjock”.

"Jag har jobbat som modell i fem år. En jävligt ytlig bransch, om jag få säga det själv. Men på senare tid har det gått överstyr tycker jag. Jag gör inte så mycket mer modelljobb i dag för att jag är för stor. Branschen anser alltså att det ni ser här är för stort.”

Det säger modellen Agnes Victoria Hedengård i ett öppet videoinlägg på Facebook där hon ger hon sin bild av modellindustin och kritiserar orimliga utseendekrav.

– Det är ändå 2015 och vad man vill är att det ska gå åt rätt håll, att alla ska vara lika fina. Det känns som att vi bara trampar runt och som att det blir värre för modehusen ändrar inte sina åsikter och det spelar ingen roll hur mycket folk kämpar för att stoppa det här, säger hon till Metro.

► LÄS MER: Nu får den som anlitar för smala modeller fängelse i Frankrike

Agnes har jobbat som modell i fem år med och syntes 2014 i den svenska versionen av ”Top Model”.

Trots att hon väger 57 kg och har ett BMI på 17,3, viket enligt kroppsmasseindexet säger att hon är underviktig, får hon ofta höra att hon är för stor för många uppdrag.

Enligt henne är det oftast utländska agenturer och stora märken som anmärker på hennes utseende. Oftast får hon höra saker som att hennes rumpa är för stor eller att hon ska återkomma när hon är "i bättre form".

– Men för att få en bättre kroppsform så måste jag gå ner, och då kommer jag att försvinna. Det är så sjukt för det känns som att jag inte får ha mina kvinnliga former, det är det som ska bort.

► LÄS MER: H&M-chefen: ”Många modeller som är för smala”

Hon säger att det dock är lite bättre i Sverige, att pressen inte är lika stor.

– Det är klart att de inte är lika hårda på Fashion Week här i Stockholm som jag har upplevt det, men det är så klart att det förekommer. Jag har gått på castingar här i Sverige där de tagit fram måttband, mätt mig och suckat lite. 

På mindre än ett dygn har 100 000 personer sett videon och över 1 000 delat den, och hon har intervjuats av både Aftonbladet och Expressen.

Och än så länge har hon bara fått positiv respons.

– Det är många forna modeller som hör av sig och säger att de varit med om exakt samma sak, yngre tjejer och äldre kvinnor som tycker att det är jättebra att någon yngre tar upp det här. Sen är det även många killar som har hört av sig och tycker att det är jättebra att någon tar upp det här.

LÄS MER: Agenturer värvade modeller utanför anorexiklinik

Mika Kjellberg, grundare av MIKAs, en av Sveriges största modellagenturer, skriver i ett mejl till Metro:

"Branschen behöver se över smalhetskraven, helt klart. Vi sitter några stycken och jobbar med frågorna, bl.a. Moderådet och ELLEs chefredaktör (Cia Jansson, reds. anm). Vi hoppas självklart att i någon mån kunna påverka branschen, där man fortfarande helst vill använda sig utav smala modeller trots att alternativ finns."

Modellvärlden är sjuk och man blir sjuk av den. Jag är förvånad att jag stått ut i 5 år. Jag vet att många andra modelltjejer (kanske killar?) sitter i samma sits som mig. Å dessa tjejer/killar är mycket yngre än mig. Det här är min upplevelse av modellandet och modellvärlden. Älska dig själv och låt aldrig någon ändra på dig!

Posted by Agnes Victoria Hedengård on Sunday, August 23, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset