Ann Huber och en bild från en träff i Liberia förra året. På lördag ordnar hon en välgörenhetskonsert där alla intäkter oavkortat går till att stötta kvinnor och barn i det ebolahärjade landet.
Ann Huber och en bild från en träff i Liberia förra året. På lördag ordnar hon en välgörenhetskonsert där alla intäkter oavkortat går till att stötta kvinnor och barn i det ebolahärjade landet.

Ann Huber, 54, var tre år när hon flyttade med familjen till Liberia i Västafrika. I dag är hon sedan länge tillbaka i Sverige – men hon gör allt för att hjälpa kvinnor, barn och utsatta i det ebolahärjade landet. På lördag anordnar hon därför en välgörenhetskonsert i Solna utanför Stockholm.

Efter 13 år i Liberia har landet kommit att för alltid ha en särskild plats i Ann Hubers hjärta. Sedan många år tillbaka brinner hon för att hjälpa landets kvinnor och barn, som drabbats särskilt hårt efter höstens uppmärksammade ebolautbrott.

– Det är många föräldrar som har blivit barnlösa och så många barn som blivit föräldralösa. Barn har mist sina föräldrar och kvinnor sina män och sin inkomst, säger hon till Metro.

I augusti i fjol startade hon välgörenhetsorganisationen COPDA Sweden, i syftet att kunna engagera sig än mer. Tillsammans med Hagalundsparken, en fritidspark i Solna norr om Stockholm, anordnar hon nu en välgörenhetskonsert till förmån för de drabbade i Liberia.

– Det handlar om att stödja med mat, färskt vatten, klorin och sanitära medel, så länge det kommer behövas. Ingen vet i dag om det kommer blossa upp igen och så länge det finns ebola i båda grannländerna, Sierra Leone och Guinea finns möjligheterna att det blossar upp igen och blir en ny epidemi.

Ann, som själv är sjukpensionär, säger att hon drivs av en vilja att hjälpa de som har det sämre. Hon står även bakom det uppmärksammade initiativet Skokartongsappellen, för vilket hon nominerats till Aftonbladets "Svenska hjältar". De arbetar för att samla in och hjälpa organisationer att dela ut julklappar till barn vars familjer inte har råd att köpa några.

– Jag har inte så fett med pengar, men man mår bra av att hjälpa till och det ger en varm känsla. En människa kan inte göra allt men tillsammans kan man göra mycket.

Inför helgens konsert, där bland annat den svenska soulartisten Samson for President ska spela, hoppas hon på en fullsatt kyrka.

– Jag hoppas att kyrkan blir fullsatt. Det är alltså 210 personer gånger hundra kronor, så 21 000 hoppas jag på. Och att det även blir nya medlemmar i organisationen.

Aftonbladet Goda Nyheter var först med att uppmärksamma Ann Hubers engagemang och välgörenhetskonserten.

Konserten kommer att äga rum lördag den 28 mars i Solna utanför Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset