Stefan Hultberg är vd och grundare av Accumulate.
Stefan Hultberg är vd och grundare av Accumulate.

Det svenska bolaget Accumulate hävdar att Bank-id är byggt på deras teknik, skriver Breakit. Nu stämmer de Finansiell ID-teknik, som ligger bakom tjänsten.

I ett pressmeddelande skriver Accumulate att de begärt skadestånd på över sex miljarder kronor för omfattande intrång i bolagets patent, upphovsrätt och skadeståndshemligheter.

Bolaget skriver vidare att de under 2010 samarbetade med de storbanker som äger och kontrollerar Bank-id. Finansiell ID-teknik ska sedan ha kopierat Accumulates lösning utan tillåtelse.

– Efter att ha jobbat med dem i åtta månader fick vi beskedet att de skulle bygga en lösning själva. Vi var redan då rädda för att de utnyttjat den tiden för att stjäla vår lösning, säger Stefan Hultberg, vd och grundare av Accumulate till Breakit.

LÄS MER: Allt fler bedrägerier med Bank-id – så här skyddar du dig

Enligt Hultberg var det 2011 som han upptäckte att Bank-id var en kopia av tekniken som Accumulate presenterat.

– Det var en fruktansvärd känsla efter att ha spenderat många år och tiotusentals timmar på att utveckla detta, säger han.

Finansiell ID-teknik, som ägs gemensamt av Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Skandiabanken och Swedbank, hävdar att idén fanns hos bolaget innan de fick kontakt med Accumulate.

– Den kom från oss. Det är inte konstigt. Apple hade ju lanserat Iphone 2007. Då var det ganska självklart att man skulle kunna använda sig av en app 2010, har Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-teknik, tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

En stämningsansökan ska ha lämnats in till Stockholms tingsrätt under tisdagen.

LÄS MER: Någon beställde iphones med Katarinas organisationsnummer – sedan fick hon en faktura på 100 000 kronor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mobil