I ett försök att få mer struktur i esporten lanseras nu Svenska Elitserien där regionsbaserade lag gör upp om priser värda 750 000 kronor.

Under hösten startar första omgången av Svenska Elitserien. Serien frontas av Counter strike-rävarna Emil ”HeatoN” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson som båda har en stor del i den svenska esporthistorien.

Formatet inspireras av andra etablerade sporter där seriespelet blivit ett sätt för spelare att visa upp sin talang för världen.

LÄS MER: Snopen flopp för Ninjas in Pyjamas i EPL-slutspelet

– Min vision är att Svenska Elitserien i esport ska spegla det SHL gör för hockeyn och det Allsvenskan gör för fotbollen. Avsaknaden av organisation, lokala lag och lokala serier gör att miljontals talanger och spelintresserade världen över är hänvisade till att enbart spela i sovrummet i stället för att få ledare, ett sammanhang och en seriös struktur för sitt spelande. På sikt ska lagen kunna leva på esport, precis som många kan leva på att spela i division ett i fotboll, säger Tommy ”Potti” Ingemarsson i en text på Esportal.

Kvalet till serien spelas i slutet på augusti och är indelat i fyra geografiska regioner i Sverige. De tre lag som klarar sig bäst i respektive region kvalificerar sig till första säsongen av Elitserien CS:GO. De lag som inte klarar att kvalificera sig hamnar i stället i Regionsserierna för en chans till uppflyttning nästa säsong.

LÄS MER: Test: Vilken Counter strike-personlighet är du?

Alla lag, där tre personer måste vara från samma region, får välja en stad att representera i hopp om att få ännu mer lokal anknytning.

Det är dessutom inte bara äran som lagen i Elitserien tävlar om. I samband med lanseringen offentliggjordes även att prispotten för serien, med både pengar och gamingprylar inräknat, uppgår i hela 750 000 kronor.

Mer information om Svenska Elitserien hittar du på den egna hemsidan.

LÄS MER: HeatoN: Frågan är om Olofmeister kommer tillbaka eller inte

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset