Nu får svenska får och getter säljas till andra EU-länder igen. Arkivbild.
Nu får svenska får och getter säljas till andra EU-länder igen. Arkivbild.

Sverige har blivit friförklarat av EU när det gäller får- och getsjukdomen scrapie. Det betyder bland annat att svenska får- och getägare nu får sälja sina djur till andra EU-länder.

Sverige ansökte år 2014 om att EU skulle ge landet en nationell friförklaring för får- och getsjukdomen scrapie. Anledningen till att ansökan gjordes var att EU hade ändrat sina regler för sjukdomen.

Sverige har bara haft ett bekräftat fall av scrapie och det var 1986.

Nu har Sveriges ansökan gått igenom och det betyder att EU ger landet en hög status och säger att svenska djur har en försumbar risk att bära på sjukdomen.

Enklare att sälja

Den nya klassningen innebär att Sverige har rätt att ställa höga krav på införsel av levande får och getter till Sverige från andra EU-länder. Den nationella klassificeringen betyder också att det är enklare för svenska får- och getägare som vill sälja djur inom EU.

Tidigare har man behövt göra bedömningar av enskilda djurbesättningar och från den 1 januari 2015 har det varit helt stopp för utförsel av får och getter från Sverige, eftersom EU hade ändrat sin lagstiftning och Sverige hamnade i kläm i avvaktan på beslutet om friförklaring.

"Nu är det grönt ljus"

– Det har varit väldigt många får- och getägare som har kontaktat oss och frågat "när kan vi börja igen?". Det är därför vi är så glada över att ha fått den här klassificeringen, för nu är det grönt ljus för alla, säger Kristina Mieziewska på Jordbruksverket till TT.

Hon berättar att intresset tycks växa för att föra ut djur, men att det även finns ett intresse från utlandet att ta emot svenska djur.

– Vi har ett bra rykte i Sverige när det gäller sjukdomar, det vill säga, att vi inte har så många sjukdomar. Det här är ytterligare ett steg i Sveriges goda status när det gäller djurvälfärd och djurhälsa.

I EU är det bara Finland och Österrike som har samma höga status som Sverige vad gäller scrapie.

Beslutet börjar gälla från och med den 8 september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset