Medelhavet. Nu avslutas den svenska insatsen i Medelhavet. Kustbevakningens fartyg har räddat mer än 5 000 människor från överfulla båtar på väg mot Europa.

I dag, efter tre månader i ögat av den pågående flyktingkatastrofen på Medelhavet, vrider styrmannen på Kustbevakningens isbrytare ”Poseidon” om startnyckeln till motorerna och påbörjar färden tillbaka till Sverige. 

Den svenska besättningen har räddat mer än 5 000 migranter i sjönöd och tagit dem till maltesiska och italienska hamnar.

– En av ljusglimtarna under insatsen var att se hur lättade de blev av att få komma ombord på vårt -akterdäck. Det är ofrånkomligt att reagera på barn och gravida kvinnor som räddas, särskilt när de varit ute på havet i tio–tolv -dagar, säger Claes Jakobsson, som var ”Poseidons” -befälhavare under två av tre månader.

► LÄS MER: Flyktinghatet skakar Tyskland: "Jag känner mig inte trygg"

Han förklarar att ingen räddningsoperation var den andra lik. Ibland hade migranterna haft slut på vatten i flera dagar och var så uttorkade att de inte kunde dricka på egen hand. En av utmaningarna var att undvika paniksituationer som kunde leda till att flyktingbåtarna kantrade.

– Vi gick alltid in akter-ifrån där en båt är mest stabil och förklarade att vi skulle ta hand om dem, att alla skulle få komma ombord på ”Poseidon”, och att vi var på väg till Europa. 

Claes Jakobsson pratade med flera av flyktingarna. Vissa av dem hade bestämda mål, som att ta sig till Tyskland eller Sverige, samtidigt som andra nöjde sig med att komma till EU.

– Grundsvaret är att allting är bättre än där de kommer ifrån. De uppger att de flyr från en situation som är ohållbar för dem.

►LÄS MER: Flyktingar attackeras dagligen: ”Folk tar ut sitt raseri på de svagaste”

300 000 har korsat havet

Enligt FN har minst 300 000 migranter tagit sig över Medelhavet från Nordafrika och Turkiet till EU sedan årsskiftet. Fler än 2 500 har drunknat på vägen.

– Du kan inte söka asyl på en ambassad. För att kunna söka asyl i EU måste du först ta dig till ett EU-land, det är av de största förklaringarna, säger Anders Westerlund, chef på Migrationsverkets enhet för omvärldsanalys.
 
Sedan början av året har det skett en kraftig ökning i antalet migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till Grekland.
 
– Den syriska flyktinggruppen som har uppe­hållit sig i närområdet ser inget slut på konflikten. ­Situationen i Turkiet har även försämrats på flera ­nivåer, då väljer man att röra sig vidare till Europa.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset