Moa Gammel spelar huvudrollen i den nya svenska filmen "Hemma". Handlingen utspelar sig i en svensk småstad, som i själva verket är isländsk.
Moa Gammel spelar huvudrollen i den nya svenska filmen "Hemma". Handlingen utspelar sig i en svensk småstad, som i själva verket är isländsk.

Isländsk kuststad får fungera som svensk by i ny långfilm. "Vi sparar miljoner på att spela in på Island", säger producenten Anders Granström.

De här är de sista bilderna som visat Tom Cruise och Katie Holmes tillsammans – på ett kafé i Reykjavik i mitten av juni.

De här är de sista bilderna som visat Tom Cruise och Katie Holmes tillsammans – på ett kafé i Reykjavik i mitten av juni.

Miljön i kommande biofilmen "Hemma" ska föreställa en typisk svensk småstad. Men det som ska upplevas som hemtamt för den svenska publiken är i själva verket beläget i långt mer kargare trakter.. För att minska kostnaderna har filmteamet nämligen valt att förlägga inspelningarna till en liten kuststad norr om Reykjavik. 
 
–- Istället för en budget på 20 miljoner kronor kommer filmen att kosta 13-14 miljoner. Tack vare skattelättnaden, den längre arbetsdagen samt att vi sluppit en massa restid kan vi spela in filmen på fem veckor istället för sex veckor, säger producenten Anders Granström på LittleBig Productions.
 
Filmen, som går upp på biograferna nästa år, handlar om Lou, som flyr storstaden för att hitta sig själv. I rollerna finns bland annat Lia Boysen och Moa Gammel. För manus och regi står Maximilian Hult.
 
Enligt producenten är det den första svenskproducerade långfilm som spelas in på Island sedan Salka Valka 1954.

Och nu flyttar även Hollywood till Island

Tom Cruise, Russel Crowe och Ben Stiller några av stjärnorna som jobbar på Island i år. En av anledningarna är billigare inspelningskostnader.

Ett litet kargt land med ett kollapsat banksystem, långt ut i periferin av det norra halvklotet. Bilden av Island kan verkligen behöva en uppryckningså här i kristider. Och hjälpen kan vara på väg – i en helikopter från Los Angeles. Hollywood tycks nämligen  ha fått upp ögonen för Island som inspelningsplats. Och just nu finns det goda chanser för bra kändisspaning på den Reykjaviks gator. 
– När vi anlände i slutet av juli lämnade Tom Cruise ön efter att ha spelat in sin senaste film ”Oblivion” här, och just nu spelar Russel Crowe in filmen om Noak. I höst spelar Ben Stiller in sin nästa film här och andra säsongen av TV-serien ”Game of Thrones” görs också på ön, berättar filmproducenten Anna G Magnúsdóttir,  som just nu spelar in den svenska långfilmen "Hemma" på ön.
 
"Hemma" är ett romantiskt drama med Moa Gammel och Lia Boysen i huvudrollerna, och kommer ha biopremiär 2013. Det var de lägre inspelningskostnaderna som fick teamet att flytta produktionen till en liten kuststad utanför Reykjavik, trots att handlingen ska utspelas i Sverige.
- Vi har sparat flera miljoner på att spela in på Island. Istället för en budget på 20 miljoner kronor kommer filmen att kosta 13-14 miljoner. Tack vare skattelättnaden, den längre arbetsdagen samt att vi sluppit en massa restid kan vi spela in filmen på fem veckor istället för sex veckor, säger Granström.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset