Svenska Freds vill sänka ner annat än sjunkbomber för att skrämma bort ryska ubåtar. Nu har den dansande homosexuella sjömannen blivit en världsnyhet.

I april sänktes ”The Singing Sailor Underwater Defence System” ner i havet i Stockholms skärgård. Det beskrivs som ”ett allternativt försvarssystem för att stoppa eventuella ubåtsattacker”. 

I själva verket består ”vapnet” av en ljustavla med budskapet ”Välkommen till Sverige, gay sedan 1944”, vilket är året då homosexualitet avkriminaliserades. 

Samtidigt sänder sjömannen – vars namn såklart är Fred – ut en morsesignal som ska plockas upp av undervattensfarkoster. Budskapet är ”Det här hållet om du är gay”. 

Nu hyllas det humoristiska sätt som Svenska Freds samtidigt protesterar mot föreslagna ökningar i den svenska försvarsbudgeten och mot ryska lagar som i praktiken förbjuder homosexualitet. 

Internationella medier som New York Post, The Independent och till och med Moscow Times har rapporterat om det alternativa ubåtsförsvaret och ämnet toppar också länkforumet Reddits World News-avdelning. 

”Sverige trollar Ryssland med pro-gay-sjöman”, skriver Huffington Post Gay.

Om det är effektivt för att avskräcka främmande ubåtar är oklart men sedan ”The Singing Sailor Underwater Defence System” sänktes ner den 27 april har inga kränkningar rapporterats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset