EU-inspektörer har hittat 95 punkter gällande de svenska gränskontrollerna som de menar måste förbättras.
EU-inspektörer har hittat 95 punkter gällande de svenska gränskontrollerna som de menar måste förbättras.

Kritiken mot de svenska gränskontrollerna är mer omfattande än vad som tidigare varit känt. I en sekretessbelagd rapport framkommer att EU-inspektörer listat 95 punkter som måste förbättras.

De svenska gränskontrollerna har ännu större brister än vad som tidigare varit känt. I en sekretessbelagd rapport, som ännu inte offentliggjorts av EU-kommissionen, sågas Sveriges organisation kring hur gränskontrollerna sköts, rapporterar Ekot.

LÄS MER: Rapport om gränspolisen gömdes inför valet: “Är politiskt sprängstoff”

”Brådskande åtgärder bör vidtas av myndigheterna för att ta itu med de eftersläpningar och luckor som identifierats på såväl strategiska som operativa nivåer”, ska gå att läsa i granskningsrapporten.

”Alltid lätt att i efterhand vara efterklok”

Kritiken handlar bland annat om att svenska myndigheter, så som Polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och Tullen, saknar en struktur för att kunna arbeta tillsammans.

Samtidigt kritiseras personalens tillgång till viktiga databaser och förmågan för personal att kunna analysera misstänkt beteende. Sammanlagt handlar det om över 95 punkter som behöver åtgärdas.

– Det är alltid lätt att i efterhand vara efterklok. Om man ska vara efterklok nu så är det så att inför den stora omorganisationen 2015 så försvann den här frågan från dagordningen. Och där gick möjligtvis en möjlighet till att göra någonting bättre lite om intet, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen, till Sveriges radio.

Polisen: Kommer ta tid

Enligt Engström sträcker sig problemen över fem större områden: organisering och ledning, kompetens, teknikstöd, riskanalyser och resurser. Problem som sannolikt kommer att ta tid att förändra.

– Det är svårt att säga. Men det kommer nog att ta fem år, säger Patrik Engström till Sveriges radio.

LÄS MER: Många effekter av skärpt gränskontroll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset