Franske travtränaren Fabrice Souloy med segerkransen efter Olympiatravet i april. Den segern har hästen Your Highness fått behålla, men inte vinsten i Oslo Grand Prix.
Franske travtränaren Fabrice Souloy med segerkransen efter Olympiatravet i april. Den segern har hästen Your Highness fått behålla, men inte vinsten i Oslo Grand Prix.

En vecka har gått sedan den stora dopningsbomben slog ner. En av världens mest framgångsrika travtränare, Fabrice Souloy, är misstänkt för att ha dopat fyra hästar i de största tävlingarna i Sverige och Norge.Nu flyr svenska och norska hästägare fransmannen, bland annat ishockeystjärnan Mats Sundin och kände finansmannen Rune Andersson.

Det skandinaviska dopningssamarbetet slog ner hårt mot Fabrice Souloy. De fann fyra positiva dopningsprov från tre hästar i de två största travloppen, Elitloppet och Oslo Grand Prix. Un Mec d’Heripre var positiv i båda loppen medan OGP-vinnaren Your Highness och sjätteplacerade Lionel var positiva i Oslo.

I samtliga fall visar proven på stora mängder kobolt, som är ett bloddopningspreparat.

Hos andra tränare

Souloy har lyckats enormt bra med framför allt skandinaviska hästar de senaste åren. De flesta har nu lämnat den stora träningsanläggningen Haras de Ginai.

Totalt har ett 15-tal hästar redan lämnat stallet. Däribland Nimbus CD som ägs av hockeystjärnan Mats Sundin och tidigare landslagsläkaren Lennart Hovelius. Ny tränare är Sebastien Guarato, Frankrike.

– Det fanns aldrig någon tvekan hos oss om att flytta hästen, säger Lennart Hovelius, som är med och äger hästen, till Trav365.

Finansmannen Rune Andersson har flyttat sina hästar Mellby Viking och Mellby Club till förre tränaren Timo Nurmos. Topphästarna Your Highness och Sauveur har flyttats till Björn Goop som har ett stall i Frankrike.

Norske Lionel, som kördes till seger i Prix de Paris av Örjan Kihlström, har också lämnat Normandie.

– Jag har varit i chocktillstånd. Det har varit en fruktansvärd vecka. Jag skulle givetvis flytta Lionel men behövde lite tid för att tänka på vad som skulle vara det bästa för hästen. Under den här tiden har jag fått hemska sms om varför jag inte flyttat hästen redan, men nu är det gjort, säger ägaren och tränaren Göran Antonsen till TT.

Avstängd i Skandinavien

Souloy blev omgående avstängd att tävla i Skandinavien. I Frankrike har de dopningsmisstänkta hästarna fått startförbud men Souloy får tävla vidare med stallets hästar, vilket upprört många.

Många kollegor kräver livstids avstängning för "medveten dopning", men varje dopningsärende har sin givna gång.

– Utredningen pågår för fullt. Vi vill givetvis att det här ska gå så snabbt som möjligt och att en dom ska komma. Men vi måste följa våra rutiner, säger Johan Lindberg, generalsekreterare i Svensk Travsport.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset