En helikopter vattenbombar fordon som fattat eld under mark- och skogsbränderna i Kalifornien.
En helikopter vattenbombar fordon som fattat eld under mark- och skogsbränderna i Kalifornien.

Tiotusentals hem hotas av omfattande markbränder som sprider sig i USA-delstaten Kalifornien.Undantagstillstånd har utlysts och så kallade eldtornador gör situationen ännu farligare.

– Jag har inte bott näst intill någon brand men man känner av det väldigt mycket i luften – att det är väldigt rökigt. Vissa dagar är det helt ok men andra är det värre. En dag var det som ett stort rökmoln som låg över oss – det var helt absurt, säger den 22-åriga svenskan Oana Lönn, som bor och studerar i Los Angeles, till TT.

Bränder har härjat i området i flera veckor, men nu har kraftiga vindar och en värmebölja förvärrat situationen utanför Los Angeles. Dramatiska tv-bilder visar hur kraften i elden framkallat trombliknande virvlar vid staden Phelan.

Snabbrörlig brand

– Snårskogen är väldigt, väldigt torr, det gör att branden sprids väldigt snabbt. Det är mycket farligt för allmänheten och även för brandmän, säger Lynne Tolmachoff, talesperson för räddningstjänsten Cal Fire, till AFP.

Branden, som kallas Blue Cut, startade i tisdags. Den är snabbrörlig och har redan bränt igenom över 14 000 hektar (lika mycket som under den stora branden i Västmanland sommaren 2014), skriver Reuters.

Undantagstillstånd har utlysts kring San Bernardino, omkring tio mil öster om Los Angeles, och i hela södra Kalifornien hotas över 34 000 hem.

Omkring 82 000 människor har redan evakuerats – och de måste förbereda sig på dåliga nyheter, enligt San Bernardinos brandchef Mark Hartwig.

– Det kommer att finnas en hel del familjer som kommer att komma hem till ingenting, säger han på en presskonferens.

Träffat drabbade

Detta är något som Oana Lönn kommit nära:

– Jag har träffat en kille och hans fru och hela deras hus brann ner. Allt de ägde vara bara borta. Det var ett helt område som brann ner.

Amber stod i duschen hemma i det lilla samhället Lytle Creek när det knackade på dörren och hon ombads att lämna sitt hem.

– Det fanns inget annat sätt att komma undan. Det var dags för mig att ge mig av, säger hon till NBC4.

Louis Penna/Brandskyddsmyndigheten i San Bernardino/AP/TT
En hund söker efter eventuella dödsoffer nära eldhärjade byggnader i Kalifornien.
Noah Berger/AP/TT
Brandmän i Kalifornien kämpar mot elden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset