När svenska kvinnor får utse Sveriges mest attraktiva man ligger Persbrandt bra till. Men han tar sig inte ända upp i toppen.

Svenska kvinnor landet över tycker att skådespelaren Mikael Persbrandt är en av Sveriges mest attraktiva män. Men han är inte nummer ett. I Stockholm och Mellansverige föredrar kvinnorna tidigare utrikesminister Jan Eliasson, och i Sydsverige, Västsverige och Norrland ligger artisten Björn Skifs i topp.

I en ny Kärleksbarometer har 1 530 kvinnor och män i åldern 45-79 år intervjuats om sitt kärleks- och sexliv. En av frågorna handlar om vilken svensk man, respektive kvinna, över 45 som är mest attraktiv. Och när kvinnorna väljer ser resultatet alltså olika ut beroende på landsända. 

I Stockholm svarar flest att Jan Eliasson är Sveriges mest attraktiva man, tätt följd av Mikael Persbrandt.

TT

Jan Eliasson är den svenska man över 45 år som stockholmarna tycker är mest attraktiv.

– Persbrandt är mer spännande, och det är häftigt med spänning. Men många värderar ändå också en person som utstrålar lugn och en inre kraft. En person som Eliasson representerar mer trygghet, säger Alexandra Charles, ordförande för 1,6 miljonerklubben och talesperson för Kärleksbarometern.

TT

Björn Skifs toppar listan i flera delar av landet, dock inte i Stockholm.

Björn Skifs kvalar inte ens in på topp 5 i Stockholm. Men han är desto mer populär i resten av landet. I Norrland, Sydsverige, Västsverige och Småland ligger sångaren i topp.

De svenska männen verkar har mer likartad smak än kvinnorna. Lena Philipsson toppar listan över attraktiva kvinnor i alla delar av landet.

TT

Lena Philipsson är populär bland svenska män. Hon är den kvinna över 45 år som flest tycker är attraktiv.

– Det som är härligt med Lena är att hon både är läcker att se på och samtidigt en bra artist. Men som kvinnotyp har hon också humor. Hon är inte bara snygg utan humoristisk också, det är nog där hennes attraktion ligger.

Något som också skiljer sig åt är hur viktigt sex anses vara för välbefinnandet. Stockholmarna är de som lägger minst vikt vid detta. Tre av fyra svarar att det är viktigt och 21 procent uppger att det är oviktigt.

Norrland utmärker sig på andra sidan skalan och 85 procent svarar där att sex är viktigt för välbefinnandet.

– Dessvärre så har väl vi storstadsmänniskor för mycket omkring oss. Det är så mycket brus att vi inte hinner med det viktigaste, det får vänta, säger Alexandra Charles.

Kärleksbarometern har genomförts av Novus på uppdrag av kvinnoföreningen 1,6 miljonerklubben och läkemedelsbolaget Lilly.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset