Tullen kontrollerar postförsändelser. Arkivbild.
Tullen kontrollerar postförsändelser. Arkivbild.

Tullen vid Arlanda har sedan i vintras beslagtagit stora mängder batonger och elpistoler.– Det verkar inte ta slut heller, säger chefen för Arlandas tull.

Sedan början av året har tullen vid Arlanda beslagtagit nio gånger så många batonger och runt fem gånger så många elpistoler som under förra året. Det handlar om vapen som enskilda eller importörer köper via internet och sedan låter skicka till Sverige.

– Tanken är att de ska ramla ner i brevlådan efter en vecka. Men det gör de inte, för vi tar dem, säger Mats Pettersson, chef för gränsskyddsenheten på Arlanda, till TT.

Enligt tullen på Arlanda har man inte gjort några särskilda insatser för att hitta batongerna. Varorna kommer från europeiska länder som Estland, Tyskland och Holland men är oftast tillverkade i Asien, uppger SVT Nyheter.

– Det här började i slutet på förra året. Innan dess såg vi inte det här stora flödet. Vi såg att det fortsatte ökade under våren, sommaren. Det verkar inte ta slut heller.

Vad som ligger bakom vill han inte spekulera i.

– De vi talar med säger att de köper till sig själva eller någon närstående för att skydda sig.

Bland beställarna av vapnen finns en övervikt av män i åldern 18 till 35 år. De bor spridda över hela landet och de svarar ofta att de inte vet om att vapnet är olagligt i Sverige.

– Men där finns även många kvinnor och även köpare bland de som är äldre, säger Mats Pettersson.

Beslagen av andra former av vapen, som kniv och sprayer, har däremot inte ökat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset