Tobias Pedersen, Melanie Klaamas och deras dotter Aurora.
Tobias Pedersen, Melanie Klaamas och deras dotter Aurora.

Det svenska paret Tobias Pedersen och Melanie Klaamas fick dottern Aurora, fem dagar gammal, på Bali. Nu vill de hjälpa till att samla in pengar till förlossningskliniken. ”Vi känner att vi vill göra någonting för att hjälpa de som drabbats av vulkanen”, säger Tobias.

Metro har tidigare skrivit om paret Tobias Pedersen, 36, och Melanie Klaamas, 31, som sa upp sin lägenhet, sålde allt och sa upp sig från sina jobb för att resa jorden runt och äta frukt.

Paret befinner sig nu på Bali sedan en längre tid tillbaka och Melanie födde deras dotter Aurora i deras hem för fem dagar sedan.

Samtidigt har varningsnivån höjts till den högsta för den nu aktiva vulkanen Agung på Bali och evakueringszonen har utökats.

LÄS MER: ”Melanie och Tobias sålde allt – reser nu jorden runt och äter frukt”

Nu vill Tobias och Melanie samla in pengar till förlossningskliniken Bumi Sehat, som de säger jobbar med att evakuera drabbade och ger dem mat och tak över huvudet.

– Vi har precis fött barn här hemma på Bali med hjälp av kliniken. Jag var nere igår och såg alla flyktingar som blivit inkvarterade där, säger Tobias.

– Den andra gången vi var på Bali för några år sedan gjorde vi en video från den kliniken. Och vi bestämde oss för att om vi skulle skaffa barn så skulle vi föda här. Men sedan valde vi att göra en hemförlossning i stället. Kvinnan som äger kliniken och några barnmorskor var här hemma hos oss då. Vi har gjort alla kontroller på kliniken.

De valde att föda på Bali för att det känns som ett andra hem för dem.

– Sedan äter vi mycket frukt och grönsaker, så det är väldigt smidigt för oss att vara i ett tropiskt land där vi har stor tillgång till sådant, säger Melanie.

Nu bor de i ett hus strax utanför orten Ubud.

– Än har det inte kommit askmoln hit. Men om askmolnet kommer hitåt så är det bara för oss att barrikadera oss här inne, eftersom att barnets lungor är alldeles för känsliga, så de klarar inte av askan. Så då får vi stänga in oss i ett av rummen, tejpa igen dörren och ta in frukt och grönt och vatten. Köken i Bali är ofta utomhus, så vi får ta in det vi kan då och hoppas på det bästa. Allt beror på väder och vind, säger Tobias.

– De som bor i områdena som är drabbade är fattiga och har varit tvungna att lämna sina djur. Bumi Sehat har hjälpt många gravida och nyförlösta som bor i området, säger Melanie.

På parets hemsida du läsa mer om deras insamling och om hur du kan bidra.

Se videon från februari 2016 om hur Melanie och Tobias sålde allt och nu reser jorden runt och äter frukt:

embed-container">
LÄS MER: ”Strandsatt om vulkanen: Ingen vet någonting”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset