Svenska plankare uppmärksammas i NY Times
Svenska plankare uppmärksammas i NY Times

I staden som har ett av världens största tunnelbanenät är plankning en exotisk företeelse. Svensk t-baneplankning får uppmärksamhet i världens mest berömda dagstidning, som djupdyker i friåkarnätverket Planka.nu.

New York Times träffar i sin artikel Christian Tengblad, framstående medlem av Planka-nätverket. Nätverket har en sorts försäkring som går ut på att medlemmarna betalar en månadsavgift mot att böterna blir betalda om de åker fast.

► LÄS MER: Fridah Jönsson: Varför skulle kollektivtrafik vara en mänsklig rättighet?

I New York är plankning ett prioriterat brott för polisen eftersom det anses kunna leda till allvarligare brottslighet. I Times-artikeln står det förhållningssättet i kontrast till hur svensk ordningsmakt jobbar mot friåkare. Tidningen beskriver hur en spärrvakt smuttar på en energidryck samtidigt som ett tåg av plankare passerar spärrarna. Även från högre håll beskrivs en uppgivenhet. 

► LÄS MER: SL låter dig rösta på vad fuskarnas avgifter ska gå till

– Vi skulle kunna bygga en Berlinmur i tunnelbanan och folk skulle ändå finna sätt att ta sig förbi, säger SL-talespersonen  Jesper Pettersson till tidningen. 

New York Times beskriver också hur svenskt plankande börjat bli modell för andra städer som Göteborg och Oslo. Planka sägs också ha inspirerat en stor gatuprotest som krävt fri kollektivtrafik i Brasilien.

► LÄS MER: Här plankar duvorna i tunnelbanan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset