I höstas firade Lennart och Ingeborg Ingers sin 75-åriga bröllopsdag. Paret träffades 1937 och gifte sig två år senare.
I höstas firade Lennart och Ingeborg Ingers sin 75-åriga bröllopsdag. Paret träffades 1937 och gifte sig två år senare.

I dag, den 14 april, fyller Lennart Ingers 100 år. Merparten av sina födelsedagar har han firat tillsammans med hustrun Ingeborg, som fyller 103 på söndag. De har varit gifta i 75 år.

Lennart och Ingeborg Ingers i skånska Rydebäck är ett rekordpar på flera sätt. I höstas firade de ”atombröllop” och den här veckan fyller de båda år. Först ut är Lennart, som fyller 100 år på tisdagen.

– Vi har varit med om en hel del, om man blickar tillbaka. Det har inte varit några större tråkigheter, säger han till Helsingborgs dagblad, som träffat paret.

Enligt tidningen firade de stort i lördags med släkt och vänner. På söndag är Ingeborgs tur att fylla år, hon blir då 103 år.

– Vi träffades 1937 och gifte oss 1939. Det är nog ganska ovanligt att man är gift så länge. Men det har gått bra, säger Lennart Ingers till HD.

De två är inte helt okända för det svenska folket, åtminstone inte för den som är intresserad av svensk sporthistoria. Ingeborg Ingers kallades ”Kickan” Sjöqvist när hon var aktiv i simhopp och tävlade i OS 1932 i Los Angeles och OS 1936 i Berlin. Hennes höga ålder gör att hon är världens äldsta olympier.

Även Lennart Ingers var uttagen till OS i Berlin, i gymnastik, men han skadade ett knä och kunde inte följa med. När de träffades jobbade Ingeborg som förskolelärarinna i Tving i Blekinge. I mitten av 50-talet flyttade de till Helsingborg.

– Vi flyttade på julafton. Det var liksom den dagen som passade bäst eftersom det hus vi flyttade till nära Kärnan då var helt nybyggt. Vi hade en stor lastbil med flyttlass. Och det gällde ju också att baxa upp vårt piano två trappor. Det var ett äventyr. Men det hade vi förstås hjälp med, säger Lennart till Helsingborgs dagblad.

I dag bor de i Rydebäck utanför Helsingborg, de har tre barn, sex barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset